Miljarder krävs för att nå klimatmålet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

Investeringar på fem miljarder kronor om året kan sänka koldioxidutsläppen med tio procent år 2020.

Men att sänka utsläppen mer än det kommer att kosta rejält mycket mer.

Följ ämnen

Kurvan för priset på klimatförbättringarna är brant. Det visar en rapport från McKinsey & Company, gjord på uppdrag av Svenskt Näringsliv och ett tiotal svenska storföretag.

”Riskerar att stiga brant”

Den årliga kostnaden för Sverige för att nå EU:s mål, en minskning av koldioxidutsläppen med 17 procent, ökar kraftigt efter de första 15 procenten. De två sista procentenheterna kostar tre gånger mer än de första femton.

"Studien visar tydligt att kostnaderna riskerar att stiga brant om vi i Sverige snabbt ska åstadkomma ytterligare utsläppsminskningar. Det understryker vikten av strategiska investeringar i ny teknik", skriver Svenskt Näringslivs vice vd Annika Lundius i en kommentar.

Teknik en nyckelroll

Om industrisektorn ska kunna minska sina utsläpp utan att samtidigt minska produktionen har teknik för lagring och avskiljning av koldioxid en nyckelroll. Den tekniken är dock fortfarande bara i utvecklingsstadiet och bedöms inte kunna bli fullt kommersiellt tillgänglig förrän 2020.

För att minska utsläppen från bostäder, transporter, avfall och jordbruk krävs bland annat ökad användning av biobränslen och "betydande beteendeförändringar", enligt rapporten. Till exempel skulle 10 procent kortare total körsträcka kunna dra ned utsläppen med ungefär en miljon ton koldioxid. Andra sätt är lägre hastigheter på vägarna och minskad konsumtion av nötkött och mjölk.

TT

Följ ämnen i artikeln