Talmannen: Ulf Kristersson får sondera

Publicerad 2022-09-19

Ulf Kristerssons arbete med att försöka bli nästa statsminister har inletts.

Han har nu fått talmannens uppgift att sondera – efter att högerblockets fyra partier pekat ut honom som lämplig.

– Därför så har det varit ett ganska enkelt beslut att fatta, säger talmannen Andreas Norlén.

Förra gången tog det 134 dagar.

Nu hoppas talman Andreas Norlén att det ska gå snabbare för riksdagen att rösta fram en ny svensk statsminister.

– Som ett led i arbetet med att inleda processen för att en ny regeringsbildning ska äga rum har jag genomfört en så kallad talmansrunda med riksdagens partier. Sju partier noga räknat, eftersom jag träffade Magdalena Andersson i torsdags, sa Norlén vid en presskonferens i riksdagens presscenter på måndagseftermiddagen.

Talman Andreas Norlén hoppas att det ska gå snabbare för riksdagen att rösta fram en ny svensk statsminister.

Men det är inte säkert att det blir Andreas Norlén som leder processen vidare. På måndag nästa vecka samlas den nya riksdagen för att rösta fram en ny talman. Vilket kan bli någon helt annan.

Kan bli ny talman

– Jag har inte satt en sluttidpunkt för sonderingsuppdraget. Det får den nya riksdagens talman göra när den väljs på måndag, den 26 september, sa Andreas Norlén.

En ny statsminister behöver inte en majoritet för att tolereras av riksdagen, men måste undvika att en majoritet röstar emot. Så om Ulf Kristersson kan säkra minst 175 mandat till sitt block, vilket han ser ut att göra, kan han bli Sveriges 35:e statsminister.

– Det blir den 53:e regeringsprocessen sedan 1876, och den femte som jag har varit involverad i som talman, sa Norlén.

Osäkert om dag för omröstning

Kan det bli lika komplicerat talmansval och ordförandeposter till utskotten som för fyra år sedan, när många blockerade varandra? Verkar det enklare nu?

– Det är svårt att spekulera om det också, och kanske inte min sak att göra. En sak som bidrog till känslan av att det blev lite turbulent den här omröstningsdagen för fyra år sedan är att det är en lite speciell procedur när talman och ordförandeposter ska fördelas.

– Det var kanske snarare de formerna som gjorde att det kändes som en lång dag för de som var på plats.

Vilken dag är den tidigaste dagen det kan vara en statsministeromröstning?

– Det blir lite spekulativt och kanske inte helt relevant. Det är klart man kan tänka sig att ha omröstningar redan veckan som riksmötet öppnar. Det är nog ett teoretiskt resonemang, den här processen kan nog ta mer tid än så, sa Norlén.

Sveriges Radio Ekot har rapporterat att en ny statsminister kan röstas fram först den 30 september. Detta för att en ny talman, även om det skulle bli Norlén igen, måste hinna hålla nya talmansrundor.

Därefter ska förslag om ny statsminister både läggas fram till riksdagen och bordläggas två gånger innan det kan röstas igenom, enligt regelverket.