Energiministern om Moderaternas elkritik: ”Hittepå”

Moderaterna kräver svar från energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar om hur Sverige ska klara elförsörjningen den kommande vintern.

Ministern själv tycker att oppositionen ska sluta upp med ”hittepå-konflikter”.

– Moderaterna driver bara en låtsaskonflikt i media, säger Khashayar Farmanbar.

Under måndagsförmiddagen meddelade Moderaterna att de kallat energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) till näringsutskottets sammanträde torsdagen den 18 augusti. Detta för att ministern ska redogöra för vilka åtgärder regeringen planerar att vidta för att förhindra att hushåll och företag kopplas bort från elnätet kommande vinter.

Beskedet kommer efter att Svenska kraftnät varnat för att elbristen framför allt i södra delar av landet riskerar att leda till att efterfrågan vissa dagar inte kommer kunna mötas.

Energiminister Khashayar Farmanbar tycker att
Energiminister Khashayar Farmanbar tycker att

”Det är på sin plats att han dyker upp”

I ett pressmeddelande skriver Carl-Oskar Bohlin (M), ordförande i näringsutskottet, att det är ”anmärkningsvärt att energiministern tycks prioritera valkampanj” i stället för att ta i tu med problemet.

– Det är på sin plats att han dyker upp i näringsutskottet och redogör för vilka akuta åtgärder regeringen tänker vidta för att minska risken för att hushåll och företag kopplas bort från elnätet mitt i smällkalla vintern, uppger Carl-Oskar Bohlin.

Khashayar Farmanbar å sin sida anser att Moderaternas utspel är larvigt och kritiserar partiet för att ägna sig åt ”hittepå-konflikter”.

– I stället för att ta sitt ansvar för landet så driver de bara en låtsaskonflikt i media, säger Khashayar Farmanbar och fortsätter:

– Hade de varit intresserade av att lösa energiförsörjningen så hade de inte varit så anmärkningsvärt snabba med att tacka nej till det blocköverskridande samtal som vi föreslog för att lösa energifrågan.

Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson.
Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson.

Kommer gärna dit igen

Khashayar Farmanbar säger att han är nöjd med de satsningar som regeringen gjort för att lösa energiförsörjningen under året och framhåller de uppdrag som han gett till Svenska kraftnät om att öka överföringskapaciteten och till Energimyndigheten om förbättrad energieffektivisering.

– Jag har varit hos näringsutskottet många gånger och jag kommer gärna dit igen, fler behöver ta ansvar, men när jag bjuder in Moderaterna till att ta ett vuxet ansvar så tackar de blankt nej. Det är anmärkningsvärt, säger han.

När Moderaterna tackade nej till regeringens propå så var det med hänvisning till att Socialdemokraterna enligt Moderaterna saknar förutsättningar att få igenom ny kärnkraft, eftersom deras regeringsunderlag är emot ett sådant förslag.

Det enda sättet att få igenom mer kärnkraft, slog Moderaternas företrädare fast, var att rösta fram en M-ledd regering.

Elpriserna har varit hett politiskt sprängstoff en längre tid.
Elpriserna har varit hett politiskt sprängstoff en längre tid.

”Om det är några som är opålitliga så är det M”

Tycker du att det är helt orimligt att oppositionen ser ditt parti som opålitliga i energifrågan?

– Om det är några som är opålitliga så är det Moderaterna, de har hoppat av hur många överenskommelser som helst. Och för att investerare och företag och industrin ska våga investera i kärnkraft, som vi vill göra, måste de veta att det finns en långsiktighet i politiken.

Hur stor är risken att folk kommer att kopplas bort från elnätet i vinter?

– Enligt Svenska kraftnäts simuleringar så kan det i sex fall av hundra uppstå sådana situationer och det är klart att det är allvarligt, i vanliga fall brukar den siffran ligga på noll. Men det är just därför vi har vidtagit massor av åtgärder.

Vilken är då den viktigaste åtgärden som krävs för att elnätet inte ska kopplas bort?

– Att vi snabbt hittar de åtgärder som ökar på kapaciteten i vårt elsystem. Som det uppdrag som vi gav åt Svenska kraftnät för att se över hur man ökar överföringskapaciteten och uppdraget som vi gav till Energimyndigheten om energieffektivisering, säger Khashayar Farmanbar.

Svar på tal

Efter att Aftonbladet publicerat den här intervjun hör Carl-Oskar Bohlin av sig med svar på tal.

– Om Farmanbar tycker att risken för elbrist är en hittepåkonflikt kanske han gör bättre nytta som vigselförrättare på heltid än som energiminister i Sverige 2022.

Dagen efter intervjun återkommer Khashayar Farmanbars pressekreterare till Aftonbladet och påtalar att ministern förvisso är nöjd med de satsningar på energiområdet som gjorts, men att ministern vill ”göra mer” än så.

Publisert:

LÄS VIDARE