”Hantverkare” kopplar in advokat – vill ha 82-åriga Bennys lägenhet

Publicerad 2022-02-24

Polisen misstänker att falska hantverkare försöker ta över 82-åriga Benny Skölds lägenhet.

Trots polisanmälan vägrar mannen bakom ett påstått gåvobrev att ge sig – nu har han tagit hjälp av en advokat.

I december berättade Aftonbladet hur ”hantverkare” försökte kapa 82-årige Benny Skölds lägenhet. Genom att uppvisa ett gåvobrev till HSB-föreningen hävdade en man, med koppling till Seniorhantverkarna, att Benny gett honom lägenheten.

Mannens bevis är ett gåvobrev med en namnteckning som påstås vara Bennys. Gåvobrevet har skickats till HSB-föreningen tillsammans med en ansökan om medlemskap.

Nu har mannen också kopplat in en advokat för att driva ärendet. Vilket Sydsvenskan var först med att berätta om. När Aftonbladet når advokaten på telefon vill han inte tala om ärendet.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om någonting. Jag är ledsen, säger advokat Mats Håkansson på advokatbyrån Wilensky.

Benny Sköld riskerar att bli hemlös och förlora sitt barndomshem – som är värderat till omkring tre miljoner kronor.

Benny kan bli hemlös

Benny riskerar nu att bli hemlös och förlora sitt barndomshem – som är värderat till omkring tre miljoner kronor. Saken är polisanmäld och åklagare Lars Morand har inlett en förundersökning om grovt ocker.

– Min förhoppning är att vi kan komma framåt här så snabbt som möjligt. Inte minst med tanke på att målsägande verkar lite skör och inte mår så bra, säger han.

När Aftonbladet intervjuade Benny Sköld i december berättade han om hur situationen uppstått. Hans stora lägenhet behövde städas ordentligt och han hade sett ett pappersutskick från några som kallade sig Seniorhantverkarna. De erbjöd bland annat reparationer, datorhjälp och bortforsling av möbler.

– Det var många som hade fått det utskicket. En bekant sa också till mig ”Det låter bra. Ta dem”. Så jag slog till, sa Benny Sköld.

Polisens klanrapport

Efter städningen dumpades delar av hans bohag på en cykelväg i Lund. Dessutom försvann ett bankkort och pengar. Någon hade också bytt ut en nyckel i Bennys nyckelknippa.

En tid efter fick Benny även reda på att HSB-föreningen, där han bor, hade fått ett gåvobrev där en man med kopplingar till Seniorhantverkarna hävdade att han fått Bennys lägenhet. Mannen och nyckelpersoner bakom Seniorhantverkarna har kopplingar till ett släktbaserat nätverk som polisen har ögonen på.

– Jag mår så dåligt av det här. Jag orkar knappt tänka på det, sa Benny då till Aftonbladet.

Den aktuella släkten förekommer i polisens klanrapport där 36 släktbaserade nätverk listas. Släkten ligger också bakom flera skånska företag som varit i blåsväder tidigare.

Inte godkänd än

Niklas Olsson, chefsjurist på HSB i Malmö, förklarar att man ännu inte har godkänt mannen för medlemskap. Detta då Benny själv hört av sig och sagt att han inte känner till att han skulle ha skrivit på ett gåvobrev.

– Det verkar inte föreligga någon giltig gåva. Men det kan ju ändra sig, säger Niklas Olsson.

Han menar att det nu är upp till parterna att reda ut detta i ett tvistemål.

– Tvistemål är den enda vägen man får ta om man inte är överens.

Det faktum att åklagare har inlett en brottsutredning om grovt ocker kan vara till Bennys fördel. Då är det möjligt att tvistemålet förhalas, förklarar åklagaren Lars Morand:

– Det förekommer att det finns parallella processer med brottmål och civilprocess i exempelvis i bedrägeriutredningar. Och då kan det hända att man vill vänta in brottsutredningen och lägger tvistemålet vilande.

Döms mannen för grovt ocker bedömer Lars Morand att chansen för att mannen skulle godkännas som ägare är minimal.

Följ ämnen i artikeln