”Hantverkare” kapade 82-årige Bennys lägenhet

Uppdaterad 2022-01-02 | Publicerad 2021-12-30

MALMÖ. Benny Sköld, 82 år, anlitade företaget Seniorhantverkarna för städning. Då försvann pengar och ett gåvobrev skickades till bostadsrättsföreningen.

En man påstod att Benny skänkt bostaden till honom.

Under hösten kände 82-årige Benny Sköld att han behövde få sin lägenhet i Malmö storstädad, skriver Sydsvenskan. Han hade sett en lapp om ett företag som kallade sig Seniorhantverkarna. Erbjudandet såg seriöst ut och Benny gillade att de verkade inrikta sig på tjänster för äldre.

– Det var många som hade fått det utskicket. En bekant sa också till mig ”Det låter bra. Ta dem”. Så jag slog till, säger Benny Sköld till Aftonbladet.

Det blev början till en rad problem för Benny. I början av december hittade förbipasserande en hög med bråte och bohag som dumpats på en cykelväg i Lund. I bråten fanns också brev adresserade till Benny.

82-årige Benny Sköld.

Då började tidningen Sydsvenskan nysta i vad som hänt. Det framkom att delar av skräpet på cykelvägen var Bennys och han kunde inte se någon annan förklaring än att det var företaget Seniorhantverkarna som dumpat det efter städningen. Det framkom också att en rad mystiska saker inträffat sedan Seniorhantverkarna varit hos Benny.

Ett bankkort var borta och någon hade tagit ut 5 000 kronor vid åtta tillfällen. Dessutom fattades nycklar i Bennys nyckelknippa.

”Jag mår så dåligt av det här”

Benny fick även reda på att ett gåvobrev hade skickats till bostadsrättsföreningen. Där stod det att Benny skulle ha skänkt sin lägenhet till en man med kopplingar till Seniorhantverkarna. Det förnekar Benny bestämt – varför skulle han skänka bort sin barndomslägenhet? Han har polisanmält händelsen samt kontaktat en jurist.

– Jag mår så dåligt av det här. Jag orkar knappt tänka på det, säger Benny.

Enligt gåvobrevet skulle tillträdet ske den 20 december. Men än har ingenting hänt. Benny har fått rådet att polisanmäla och bo kvar i sin lägenhet.

Bostadsrättsföreningen Benny Skölds lägenhet ingår i HSB Malmö. Deras jurist menar att ärendet måste drivas juridiskt.

– Hamnar man i situation där någon säger att det finns ett gåvobrev, där du har gett mig din lägenhet, och du säger att det har jag inte alls. Då ska man sitta kvar i lägenheten, polisanmäla och skaffa sig juridisk hjälp. Sedan får frågan avgöras i domstol, likt Ebba Buschs (KD:s partiledare) situation, säger Lisa Renntun, jurist och affärsområdeschef till Sydsvenskan.

Sydsvenskans granskning visar att det inte finns något registrerat företag som heter Seniorhantverkarna. I stället går bankgironumret till ett annat företag. Bakom det företaget finns en man med kopplingar till en kriminellt belastad släkt. Släkten förekommer i polisens klanrapport där 36 släktbaserade nätverk listas. Släkten ligger också bakom flera skånska företag som varit i blåsväder tidigare. Flera släktmedlemmar har bytt namn och en av dem har, enligt Sydsvenskan, bytt till samma namn som den tidigare ägaren av Lomma trädgård.

”Så sluga och lurar folk”

Besöksadressen till Seniorhantverkarna är också en bluff. På adressen finns endast Malmö stadsserviceförvaltning och de hyr inte ut någon lokal.

Längst ner på Seniorhantverkarnas utskick finns loggor från välkända företag och organisationer – Ikea, Riksbyggen och HSB. De tar alla avstånd från Seniorhantverkarna.

Riksbyggen uppger till Sydsvenskan att man har polisanmält Seniorhantverkarna.

Benny Sköld är både ledsen och arg över att någon försöker ta hans barndomshem ifrån honom. Förslagenheten är alarmerande, menar han.

– Man kan inte skydda sig från det. Det är hemskt. De är så sluga och lurar folk.

Aftonbladet har sökt Seniorhantverkarna både på telefon och via mejl.

Följ ämnen i artikeln