Partiet som får mest hat – "avtrubbade"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-11-10

Miljöpartister är i särklass mest utsatta för trakasserier och hot bland svenska politiker, visar en ny undersökning från Brå.

Ett ”starkt drev” från högerpartierna kan vara en förklaring, menar partisekreterare Katrin Wissing.

– Det gav mycket vatten på hatsvansens kvarn, säger hon.

Nästan varannan, drygt 48 procent, av de miljöpartistiska politikerna uppger att de valåret 2022 utsattes för någon form av hot och trakasserier, eller våld, skadegörelse och stöld. Det är en kraftig ökning från valåret 2018, då 38 procent uppgav samma sak.

Näst på listan 2022 kommer Sverigedemokraterna (33,2 procent), tätt följda av Liberalerna och Centerpartiet, visar Politikernas trygghetsundersökning som genomförs av Brottsförebyggande rådet (Brå).

Miljöpartiets utsatthet har ökat väldigt mycket. Förut var det SD som låg på de väldigt höga nivåerna, nu ligger de fortfarande över medel men inte alls på de här höga nivåerna, säger Åsa Strid, utredare på Brå.

– Gissningsvis hänger svängningarna ihop med vilka frågor som är på agendan i det stora politiska samtalet och vad som är mest infekterat för tillfället, fortsätter hon.

Inte förvånad

Miljöpartiets Katrin Wissing är inte förvånad över att partiet sticker ut.

– Jag är ute i landet och pratar jättemycket med våra politiker och medlemmar. Det är något man pekar på som ett jättestort problem, säger hon.

– Eftersom det pågått ganska länge har vi kanske blivit lite avtrubbade av allt hat, så det är väldigt bra att bli påmind av utomstående parter för det är ju inte normalt och inget som någon ska behöva stå ut med.

TT: Varför tror du att ni är särskilt utsatta?

– Dels står vi för en politik som är för förändring, vi behöver ställa om samhället för att klara klimathotet och stärka välfärden. Förändring kan vara ganska skrämmande för människor.

”Hatsvans”

Vidare hävdar hon att ett ”starkt drev” från högerpartierna mot MP inför riksdagsvalet har påverkat.

– Det gav mycket vatten på hatsvansens kvarn, och även när valet är över ser vi att hatsvansen fortfarande är lika aktiv, säger Katrin Wissing.

Hat och hot mot företrädare för partiet har bland annat lett till att det på sina håll varit svårt att få personer att ställa upp lokalt, säger hon och framhåller att det är ett demokratiproblem.

– När engagerade människor som ställer upp i politiken skräms till tystnad så försvagas demokratin, säger hon.