Sara tipsar om köttbullar

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2008-11-18

”Det finns en regel”

Köttbullar är något som älskas av alla åldrar. Men det gäller att inte gå i några fallgropar under tillagningen.

– Det finns en regel att följa. Gör du det så blir de goda, säger Sara Begner, chef för provkök.

Sara Begner är chef för Coops provkök – och rekommenderar alla att äta mer vegetariskt.

Sydafrikanska köttbullar, vars recept kan nås via blålänken intill, är bara ett av alla sätt att laga delikata köttbullar.

Mjölk, ströbröd och ägg – i lagom mängd

Men den som har fel mängd av ingredienserna kan misslyckas, även om bullarna är jämnt runda. Sara Begner berättar hur man gör att lyckas.

– Det gäller att ha lagom mycket mjölk, ströbröd och ägg. Om du har 500 gram köttfärs ska du ha ett ägg, en deciliter mjölk och två deciliter ströbröd.

Den som gör en större sats behöver bara följa proportionerna enligt ovan.

– Då kommer man att klara det, säger Sara Begner.

...och så krydda, förstås

Salt och peppar är givna kryddor.

– Sedan kan man fantisera vilt. Allt från olika örter och kryddor som till exempel spiskummin kan användas.

Och tomat?

– Ja, men inte färska. Det blir för blött. Använd soltorkade tomater.

Coop

Följ ämnen i artikeln