Efter vikingaskandalen: Styret i Hässleholm spricker

Publicerad 2023-03-25

Styret i Hässleholm spricker efter den senaste tidens skandaler.

Mitt i stormen står Sverigedemokraterna och en vikingaby.

Men den lokala SD-ordföranden vägrar avgå för att säkra den politiska makten.

Den senaste tidens skandaler i Hässleholm har väckt nationell uppmärksamhet. Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) har anklagats för att försökt anlita Oddvar Lönnerkrantz som torped för att hota en privatperson. Lönnerkrantz är mest känd lokalt som ägare till vikingabyn Vittfarna. Som svar på anklagelserna har Nilsson anmält Lönnerkrantz för utpressning.

M och KD har fått nog

Under fredagen gick SDs koalitionspartner M och KD ut med ett pressmeddelande där de sa att förtroendet är förbrukat och att de inte kan styra tillsammans med SD så länge Hanna Nilsson sitter kvar.

”Ett fortsatt styre tillsammans med SD är inte tänkbart om Hanna Nilsson sitter kvar, i uppdrag kopplade till kommunstyrelsen eller annan nämnd. Det måste finnas ett förtroende för fortsatt samarbete och det finns inte längre”, skrev Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar (KD).

”Jag har fullt förtroende”

Men Hanna Nilsson har inga planer på att avgå som SD:s ordförande för att rädda koalitionen. Istället räknar hon med att vara tillbaka på jobbet måndag morgon. SD kommer fortsätta styra kommunen tills dess att ett ny majoritet har bildats.

”Jag kan bara svara att jag kommer så klart avgå när KF har skapat en ny majoritet. Jag har fullt förtroende från mitt parti och det är SD och inte någon annan som bestämmer vem som ska leda SD Hässleholm. Jag kommer återgå i tjänst på måndag för att kommunen ska ha en bra övergång tills en ny majoritet tillsätts”, skriver Hanna Nilsson i ett sms till SVT Skåne.

Vikingabyn Vittfarna.

S vädrar morgonluft

Nu ger sig M och KD ut för att hitta en ny majoritet. För att styra kommunen krävs det att partierna har stöd från antingen SD eller S. Socialdemokraterna säger sig vara öppna för att samtala. Fram tills dess står mycket av det politiska arbetet i kommunen på paus. Bland annat ser det inte ut att bli någon ny budget.

– Vi får fortsätta det vanliga jobbet inom kommunen som vanligt så länge, men får skjuta upp budgetarbetet, eftersom vi inte har någon klar ledning om vi inte ska samarbeta med SD. Det lutar åt att budgeten får vänta till oktober-november, säger Christer Caesar (KD) till Norra Skåne.

Hur framtiden ser ut för för det politiska styret i Hässleholm beskrivs nog bäst av Oddvar Lönnerkrantz citat när Aftonbladet träffade honom tidigare i veckan.

”Fortsättning följer...”

Aftonbladet har försökt nå Hanna Nilsson för en kommentar.