SD-topp anklagad – för att ha försökt leja torpeder

Publicerad 2023-03-17

HÄSSLEHOLM. En hemlig inspelning avslöjar hur SD-toppen Hanna Nilsson i Hässleholm säger att hon står i skuld till en lokal företagare – Oddvar Lönnerkrantz – ordförande i Vikingaföreningen.

Vikingaföreningen hävdar att kommunalrådet försökt anlita dem som torpeder.

– Det känns väldigt kränkande att vi får den frågan. Man undrade om det var dolda kameran eller någonting, säger Lönnerkrantz.

Samtidigt har SD-politikern själv polisanmält Oddvar Lönnerkrantz för utpressning.

En politisk skandal har briserat i skånska Hässleholm – kring en omdebatterad vikingaby.

I ena ringhörnan står företagaren Oddvar Lönnerkrantz, som driver vikingabyn Vittfarnas intill ett gravfält vid riksväg 23 . Han anklagar kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) för att ha bett honom att hota en privatperson.

I den andra, Hanna Nilsson själv, som i fredags anmälde ”vikingen” Oddvar för utpressning.

– Han har hittat på en helt otrolig historia som givetvis inte är sann, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson, när hon sitter i Oddvar Lönnerkratz vikingatron.

Hanna Nilssons anmälan fick historien att brisera i media. Hon hävdade att Lönnerkrantz har utövat påtryckningar för att kommunen skulle köpa hans fastighet – någonting som tidningen Norra Skåne har rapporterat om.

– Det var jättejobbigt, jag kände mig hotad, säger Hanna Nilsson.

Det gäller vikingabyn Lönnerkrantz är ordförande för, där föreningen byggt upp småhus i vikingastil, stall, smedja och kafé. De hyr ut rum och konferenslokaler pyntade med brynjor och andra vikingaföremål, anordnar events med spjutkastning och middagar. Ett vikingaskepp ligger förtöjt nere vid sjön.

Oddvar Lönnerkrantz, som själv hyser ett stort intresse för vikingatiden, står åtalad för grovt fornminnesbrott eftersom han ska ha anlagt byn för nära ett fornlämningsområde. Fallet ska upp i tingsrätten 12 april. Han är dömd för grova brott och har varit internationellt efterlyst då han inte inställde sig för avtjäna sitt straff.

– Jag har haft en brokig bakgrund, säger Oddvar Lönnercrantz.

”Har försökt hjälpa till”

Men historien började egentligen långt tidigare. Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz har setts flera gånger på plats i vikingabyn.

Oddvar Lönnerkrantz står åtalad för grovt fornminnesbrott.

De har haft en privat relation sedan långt tillbaka. Hanna Nilsson beskriver att hon tidigare som oppositionsråd åkte ut och skulle ”medla” med vikingarna i konflikten med kommunen, men i samband med att hon blev kommunstyrelsens ordförande efter valet i höstas påstår hon sig ha backat från vänskapsrelationen.

– Under tiden jag har försökt medla har vi blivit vänner, och jag har försökt hjälpa till från en professionell roll, säger hon.

Men Oddvar Lönnerkrantz hävdar att hon gjort mer än att medla, utan att hon i stället ska ha försökt byta tjänster.

Vid en träff har de pratat om en viss privatperson i kommunen. En person som velat överklaga kommunens köp av ett äldreboende.

Men efter det går historierna i sär.

Sågs på gravplats vid vikingabyn

Lönnerkrantz hävdar att mötet var i november 2021 – Nilsson att det var i maj 2022.

De sågs enligt Oddvar Lönnerkrantz vid tillfället på gravplatsen intill vikingabyn. Där, mellan de gamla stenarna, ska Hanna Nilsson ha bett Oddvar och hans vän Nisse att gå hem till privatpersonen och utöva påtryckningar, för att få personen att dra tillbaka sitt överklagande mot äldreboendet, vilket nättidningen Frilagt var först att rapportera om.

Vikingabyn Vittfarnas intill ett gravfält vid riksväg 23 i Hässleholm.

– Det påpekades att det inte fanns några regler för det, lös ni problemet efter bästa förmåga. Jag lägger mig inte i hur ni sköter det, säger Oddvar Lönnerkrantz.

Hur tolkar man en sån fråga?

– Ja, vi skulle ju inte åka dit och ge honom blommor precis.

Enligt Oddvar Lönnerkrantz meddelade Hanna Nilsson att hon efteråt skulle stå i skuld till dem. Kommunen har sedan långt tillbaka en konflikt med vikingabyn gällande marken, och tanken var enligt Oddvar att situationen på så vis skulle få en lösning.

Hemlig inspelning: ”Det dumma helvetet”

I januari 2023 sågs Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz återigen i vikingabyn, och då spelades samtalet in. På bandet som Aftonbladet tagit del av hörs Hanna Nilsson medge att hon står i skuld till dem.

Oddvar frågar om Hanna kommer ihåg att hon står i skuld till dem – och hon svarar ”Ja”.

De fortsätter sedan att diskutera vikingabyns framtid, och hur de ska gå tillväga. Hon hörs också säga att kommunen ljugit i mark- och miljödomstolen. Hon säger att en utpekad tjänsteman ska ”vara 100 procentig syndabock” för att det inte ordnat sig för Lönnerkrantz och vikingabyn.

”Jag har inga problem att gå ut och säga att XX, det dumma helvetet, han var jävig och satt och gjorde detta, därför håller det inte” säger hon på bandet.

Oddvar Lönnerkrantz och hans fru Maral tillsammans med ”vikingen” Nisse Nilén.

Oense om knivar på bordet

Men Hanna Nilsson förnekar nu att hon skulle ha haft intentioner att be Lönnerkrantz sätta press på någon.

Enligt henne låg det knivar på bordet vid det inspelade mötet. Den hotfulla situationen gjorde att hon bara nickade och höll med, menar hon. Hon säger också att hon känt sig hotad tidigare av honom.

– Mycket av det jag säger, det bygger på det jag tänker att Oddvar vill höra, det är lite för jag vill komma bort från den situationen. Jag vill bara komma därifrån.

Oddvar Lönnerkrantz hävdar att knivarna har att göra med att han slöjdade och sydde i läder medan de pratade.

Efter att Hanna Nilsson anmälde Oddvar Lönnerkrantz för försök till utpressning har hon nu också lämnat in en anmälan om förtal. Oddvar Lönnerkrantz har i sin tur polisanmält Hanna Nilsson för tjänstefel.

ANNONS