Nya uppgifter: Iran lägger inte ner moralpolisen

Publicerad 2022-12-05

I söndags kom beskedet att  Iran lägger ner sin ökända moralpolis.

Men enligt tankesmedjan ISW är uppgifterna felaktiga.

”Regimen har inte gjort en sådan eftergift”.

Det var i söndags som flera internationella medier, däribland nyhetsbyrån AFP, rapporterade att Iran nu lägger ned landets moralpolis efter månader av protester.

Uttalandet kom dagen efter beskedet om att landet ska starta en utredning om den omtalade hijablagen, som inrättades i början på 1980-talet.

Men enligt den amerikanska tankesmedjan ISW, Institute for study of war, har uttalandet om att lägga ned moralpolisen tolkats felaktigt.

I ett nyhetsbrev under söndagen skriver tankesmedjan att västerländska medier felaktigt har rapporterat att den iranska regimen har avskaffat sin moralpolis.

”Regimen har inte gjort en sådan eftergift. Västerländska medier misstolkade uttalanden från generalåklagaren Mohammad Javad Montazeri den 3 december.”

Har inte avskaffats

Vidare skriver man att Montazeri, som svar på en journalists fråga, uppgav att säkerhetsstyrkorna har minskat moralpolisen de senaste månaderna – ett uttalande som då ska ha tolkats som en bekräftelse på att den avskaffats.

Enligt ISW klargjorde iranska statsmedier senare att Montazeri bara erkänt minskningen av moralpatrullerna, snarare än att tillkännage att de lagts ned.

Inga övriga från den iranska regimen ska heller ha bekräftat nedläggningen.

Dock skriver ISW att regimen fortfarande skulle kunna erbjuda begränsade eftergifter, som exempelvis en mer tillåtande tillämpning av slöjan, för att dämpa de pågående protesterna. Ett yttrande om den i dag obligatoriska hijablagen väntas komma senast den 16 december.

Uppgifterna om moralpolisens avskaffande är en trolig skenmanöver av den iranska regimen. Det är inte bara slöjtvån…
https://t.co/utqu2kj1UI

Följ ämnen i artikeln