Iran uppges lägga ner landets moralpolis

Uppdaterad 2022-12-05 | Publicerad 2022-12-04

Efter månader av protester uppges Iran lägga ner sin ökända moralpolis.

Men skeptiska röster höjs efter beskedet.

”Det spelar ingen roll vad regimen kallar moralpolisen, deras brutalitet och våld fortsätter”, skriver norska stortingets president Masud Gharahkhani till Dagbladet.

Följ ämnen
Iran

Protester bröt ut i september efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini dött i häktet, efter att hon gripits av Irans moralpolis för att ha burit sin huvudsjal på ett ”felaktigt” sätt.

Moralpoliser har bland annat till uppgift att se till att iranska kvinnor följer strikta regler för hur de ska klä sig.

PLUS: Här är extrema duon som iranska folket protesterar mot

Närmare 450 personer uppges ha dött under protesterna som pågått i snart tre månader, uppger observatörer, enligt TT.

FN uppger också att 14 000 människor gripits av de iranska säkerhetsstyrkorna under hösten i proteserna mot regimen och moralpolisen.

Nu meddelar Irans åklagarkammare att de lägger ner landets moralpolis, rapporterar AFP.

”Moralpolisen har ingenting med rättsväsendet att göra”, säger riksåklagare Mohammad Jafar Montazeri, enligt AFP.

Uttalandet gjordes i samband med en religiös konferens. Mohammad Jafar Montazeri uppges ha svarat på en fråga om varför ”moralpolisen stängdes ner”, skriver nyhetsbyrån vidare.

Protester i Iran mot regimen.

Irans huvudsjal-lag utreds

Både i Iran, och i omvärlden, har kvinnor bränt sina huvudsjalar i protest efter Mahsa Jina Aminis död.

På lördagen meddelade Iran att landet också ska starta en utredning om den omtalade hijab-lagen, som funnits på plats sedan 1983.

PLUS: Här är extrema duon som iranska folket protesterar mot

Justitieminister Mohammad Jafar Montazeri säger att lagen är under utredning, men utvecklar inte vad översynen kommer att innebära.

– Både parlamentet och rättsväsendet arbetar med frågan om lagen behöver några ändringar, säger justitieminister Mohammad Jafar Montazeri till iranska nyhetsbyrån Isna.

I nuläget råder det dock oklarheter kring vad beskeden om moralpolisen och utredningen om hijab-lagen innebär i praktiken.

Skeptisk till beskedet

Det norska stortingets president Masud Gharahkhani (Ap) har flera gånger uttalat sig kritiskt mot regimen i landet – och stöttat demonstranterna.

Till Dagbladet säger han att han är skeptisk till regimens senaste besked om moralpolisen.

”På Irans gator dödas, misshandlas och fängslas unga människor som drömmer om samma frihet och demokrati som vi. Regimen har till och med dömt flera demonstranter till döden. Det spelar ingen roll vad regimen kallar moralpolisen, deras brutalitet och våld fortsätter”, skriver han i ett sms till Dagbladet.

Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) är också skeptisk till den iranska regimens drag.

”Upgifterna om moralpolisens avskaffande är en trolig skenmanöver av den iranska regimen. Det är inte bara slöjtvånget människor i Iran vill avskaffa -det är det iranska brutala styret. Kampen fortsätter och vi ska visa vårt stöd”, skriver hon på Twitter.

Även Ardalan Shekarabi (S) riktar skarp kritik mot den iranska regimen efter beskedet om moralpolisen.

”Gå inte på pr-tricket från den islamiska regimen i Iran om att moralpolisen avskaffas. Idag har regimen genomfört avrättningar. Många attesterade demonstranter riskerar avrättning. Regimen vill ha bort omvärldens fokus från detta & alla andra grova människorättskränkningar”, skriver han på Twitter.

Uppgifterna om moralpolisens avskaffande är en trolig skenmanöver av den iranska regimen. Det är inte bara slöjtvån…
https://t.co/utqu2kj1UI