”Nästan barnsligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-07

Reinfeldt kritiseras för sänkta miljömål

Reinfeldt skulle ena EU - och rädda världen från klimathotet.

Nu har målet sänkts och Köpenhamnsmötet kan bli ett fiasko.

– De lade ribban för högt, säger EU-journalisten Emily von Sydow.

TUNGT I dag börjar klimattoppmötet i Köpenhamn men målet har sänkts och det kan bli ett fiasko för statsminister Reinfeldt.

”Ordförandeskapets viktigaste målsättning är att leda EU för att tillsammans med övriga parter komma överens om ett internationellt klimatavtal vid mötet i Köpenhamn.”

Så lät det i juli när Sverige för ett halvår blev hela unionens ordförande.

Verkligheten kom och i november satt statsminister Fredrik Reinfeldt med president Barack Obama vid sin vänstra sida i Vita husets kabinettrum:

– Ett legalt bindande avtal som vi förordar i Europa, det går helt enkelt inte att leverera, för de kommer inte kunna fatta den typen av beslut i till exempel USA, sa Reinfeldt.

Fjäder i hatten

I dag börjar klimattoppmötet i Köpenhamn som skulle bli fjädern i den svenska ordförandeskapshatten. Kyotoavtalet som snart går ut ska ersättas av ett nytt för att stoppa uppvärmningen av jorden.

Nu talar mycket för att Reinfeldt får lämna Köpenhamn med en överenskommelse om framtida segrar, men utan ett bindande, juridiskt avtal.

– Vi eftersträvar att nå ett bra avtal substantiellt. Sedan ska det här bindas på ett sätt som uppfattas som politiskt bindande i någon mening. Däremot hinner man inte med att göra avtalet juridiskt bindande, alltså ratificerbart, säger Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson.

Problemet med ett politiskt bindande avtal är att det kan brytas.

– Om någon väljer att bryta överenskommelsen så är det väldigt svårt att förhindra det landet. Men det kommer i så fall få negativa återverkningar på landets förtroende i de internationella sammanhangen överlag, säger Anders Turesson.

Taktik – inte vilja

Anders Turesson är förhandlare och en förhandlare är också en taktiker. Naturskyddsföreningen kritiserar regeringen för att åka till Köpenhamn med för mycket taktik, för lite vilja.

– Ju mer man tonar ned förväntningarna, desto större seger om man får något. Det är nästan barnsligt, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

– Min erfarenhet av den här typen av toppmöten är att man inte kan utesluta vare sig seger eller nederlag före mötet är avslutat. Därför är det så olyckligt att Reinfeldt har bidragit till att spela ner förväntningarna och att EU har varit så sent ute med att leverera bud.

Sverige som ordförandeland har vaknat för sent eller ännu värre, försovit sig säger Mikael Karlsson. I väntan på initiativ har övriga världen tagit för sig - och tagit över.

Ett första steg

Det är i alla fall socialdemokraten Anders Ygemans analys. Han tar Apecmötet i Singapore som exempel, där USA och flera andra länder kom fram till att ett bindande avtal inte är realistiskt. I stället ska Köpenhamnsmötet ses som ett första steg.

– Tyvärr känns det som om Sverige och därmed EU har hamnat lite på åskådarbänken, säger Anders Ygeman.

Sverige antog utmaningen. Ordförandeskapets viktigaste mål var att tillsammans med andra få till ett internationellt klimatavtal i Köpenhamn. Nu ska fjädern i hatten hämtas hem. Det blir svårt, säger Emily von Sydow, frilansjournalist i Bryssel.

– Jag tror att de inser att de lade ribban för högt. Det kommer inte gå att leva upp till de höga ambitioner som de hade från början.

– Jag tror inte att man kommer säga att det var svenskarna som drev världen framåt i Köpenhamn, säger Emily von Sydow.

Aftonbladets
bloggar
Aftonbladets
bloggar

Följ klimatmötet på Twitter Sverige och världen twittrar om Köpenhamnskonferensen.

Det här krävs av Reinfeldt i Köpenhamn

Vad krävs för att klimattoppmöte ska ses som en framgång för EU-ordförande Fredrik Reinfeldt?

Vi ställde frågan till tre personer som kommer att vara på plats i Köpenhamn.

Anders Turesson, chefsförhandlare för den svenska delegationen.

– När det gäller det svenska ordförandeskapet handlar det om att hålla ihop EU kring en ambitiös klimatpolitik och att företräda EU på ett effektivt sätt. Det är klart att det skulle vara oerhört positivt om vi kunde få ett bra avtal från Köpenhamn.

Vad är ett bra avtal?

– Ett bra avtal är ett avtal som är ambitiöst så man ser att det här är ett ordentligt steg på väg mot de långsiktiga mål vi behöver ställa upp. Det är ett avtal som är globalt, som omfattar alla världens länder på ett bra sätt. Det är ett avtal som är allomfattande, som omfattar alla sektorer och alla viktiga frågor som behöver få en lösning.

Med vilken känsla åker du till Köpenhamn?

– Jag åker med en ganska beslutsam känsla framförallt och en känsla av att ha ett starkt EU bakom mig. Jag är ganska optimistisk om att man kan nå något bra.

Anders Ygeman, Socialdemokraternas talesperson i miljöfrågor och med i Köpenhamnsdelegationen.

– Ett juridiskt bindande avtal, för Kyoto är juridiskt bindande. Hela Köpenhamnsavtalet syftar ju till att få Kyotos efterföljare. Får du inte ett juridiskt bindande avtal så får du ju ett sämre avtal än det som redan finns.

Är allt annat ett misslyckande?

– Det återstår väl att se vad man kommer fram till. Men det handlar också om vilka åtaganden man kan få länderna att göra, om man kan göra det troligt att de kommer att bli bindande. Man kan ju tänka sig att länderna gör ganska långtgående åtgärder och uttalar ambitionen att de ska bli juridiskt bindande. Då kanske man kan säga att det är en framgång.

Med vilken känsla åker du till Köpenhamn?

– Med en blandning av oro och förhoppning. Förhoppning att det ändå finns en chans när alla blickar vänds mot Köpenhamn att man faktiskt kan ta några viktiga steg. Men oro över att det finns en risk att vi inte klarar att ta tillräckliga steg för att klara klimathotet. Det kan få väldigt stora konsekvenser.

Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Ett juridisikt bindande avtal. Det är den målsättning som man har haft under mycket långt tid. Tempot måste öka väldigt kraftigt och fler länder måste med och då krävs det ett bindande avtal.

Nu verkar det ju inte bli så?

– Min erfarenhet av den här typen av toppmöten är att man inte kan utesluta varken seger eller nederlag före mötet är avslutat. Det som är olyckligt är att Fredrik Reinfeldt har bidragit till att spela ner förväntningar och att EU varit så sent ute med att leverera bud. Det tror jag är en viktig förklaring till att pressen på USA inte är starkare än vad den är.

Med vilken känsla åker du till Köpenhamn?

– Jag åker dit med en förhoppning om att det blir ett juridiskt bindande avtal. Det är som en final på 100 meter, och då står inte Bolt och tror att han ska sträcka sig efter 30 meter. Nu är det bara att ge järnet. Då kan man inte kasta in handduken. Så gör bara förlorare.

Aftonbladets
bloggar
Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln