Moskéerna i Malmö håller stängt under ramadan

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Moskéerna i Malmö, här Islamic Center, håller stängt under årets ramadan.
Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskéerna i Malmö, här Islamic Center, håller stängt under årets ramadan.

Den heliga fastemånaden ramadan drar igång i veckan.

I år kommer moskéerna dock stå tomma.

– Vi vill inte ta en risk med att öppna upp, säger Rizwan Afzal, imam vid Mahmoodmoskén i Malmö.

På fredag inleds ramadan. För Malmös många troende muslimer blir det dock en annorlunda fastemånad i år. Några besök i stadens moskéer är nämligen inte aktuella.

Riksorganisationen Förenade Islamiska Föreningar i Sverige har rått sina medlemsföreningar att hålla moskéerna stängda och istället bedriva sin verksamhet digitalt under ramadan.

I Malmö råder inget undantag och enligt SVT Skåne har stadens moskéer tagit ett gemensamt beslut om att hålla stängt.

– Just nu är det stängt. Vi diskuterar och ser hur det kommer att fungera enligt de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger oss, men just nu är det stängt, säger Rizwan Afzal, imam vid Mahmoodmoskén på Elisedal.

Digitala lösningar

Moskén har varit stängd sedan en tid tillbaka. Att låta den fortsätta vara det under ramadan var inget svårt beslut, med tanke på förbudet mot att vistas mer än 50 personer vid allmänna sammankomster.

– Därför tänker vi just nu också stänga moskéerna och inte ha någon gemensam bön eller något annat. Men man kan ha olika läro- och utbildningsplaner via Zoom eller andra digitala sätt som man använder just nu, säger Afzal och fortsätter:

– Man vet inte om det kommer nya råd från Folkhälsomyndigheten om att vi kan vara tillsammans och ha olika sammankomster. Kanske kan vi öppna igen i mitten av ramadan eller någonting?

Nattbönen under ramadan lockar vanligtvis mycket besökare.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rizwan Afzal är imam vid Mahmoodmoskén.

Kraftigt ökat intresse

– Vid ett speciellt tillfälle som ramadan vill alla komma. Det är många som vanligtvis inte är här regelbundet som också vill komma till moskén på ramadan. Därför är vi rädda att det kommer mer än 50 stycken och därför vill vi inte ta en risk med att öppna upp.

Utbildning likt koranlära eller andra sammankomster kan troende muslimer medverka på digitalt medan imamen rekommenderar dem att enbart be i sitt hem i år.

Även på Islamic Center på Jägersro har de hållit stängt sedan en tid tillbaka. På grund av risken med smittspridning kommer de inte heller att ha öppet under ramadan.

”Livet är det viktigaste”

– Vi kommer absolut inte be en gemensam bön här för vi får inte samlas i moskén. Det är förbjudet och vi följer absolut det, säger en av personerna som arbetar på Islamic Center.

Rizwan Afzal menar att det utifrån dagens förutsättningar, med ett coronavirus som plågar världen, är självklart att hålla moskéerna stängda.

– Det är jättesorgligt för oss den här gången, men koranen säger att man måste lyda riktlinjer som kommer från regeringen. Livet är det viktigaste för alla. Man ska skydda livet först och sen göra andra saker. Det är flexibelt och inte så konstigt, utan man kan bli hemma och be med sin familj också.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE