Jonatan Unges krönika väcker starka känslor

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

Komikern Jonatan Unge är krönikör i Aftonbladet

Komikern Jonatan Unges krönika om Stockholmsförakt i Skåne väcker starka reaktioner.

Många skrattar eller skriver att de känner igen sig. Samtidigt som formuleringarna också väcker ilska.

– Det är lite retsamt. Men det här är den här tonen jag har i mina krönikor så det är ingen som kan bli förvånad, säger Unge.

Jonatan Unge är krönikör på Aftonbladets Malmö-sida sedan i september förra året. Men sedan en månad tillbaka publiceras hans krönikor också direkt på aftonbladet.se.

Komikerns senaste text handlar om en humoristisk beskrivning av det Stockholmsförakt han säger sig möta som inflyttad stockholmare i Malmö - under coronakrisen.

Väcker starka reaktioner

Så här beskriver han situationen i krönikan:

Under den senaste tiden har stockholmshatet gått från gliringar, insinuationer och otrevliga blickar till att deklareras helt öppet.

Facebook är fullt med poster av skåningar där dom kallar stockholmare för pestinfekterade löss och råttor och utlyser skottpeng på varje stockholmare som tagit sig ner till Österlen.

Hatet bara väller upp och deras ögon lyser av illasinnad glädje över att inte längre behöva hålla band på sin avsky.

Krönikan väckte snabbt mängder av reaktioner. Ett par hundra mejl har kommit till Aftonbladets lokalredaktion det senaste dygnet och kommentarsfäkltet på Aftonbladets Facebook-sida fylldes snabbt. Många hyllar krönikan och humorn i den. Men många är också upprörda.

– Jag tycker det är konstigt. Men vet samtidigt att jag själv inte kan ta ett skämt. Jag tycker inte om kritik och tycker inte ens om att bli rättad på faktafel, säger han.

Ändå skrev du den?

– Jag skäms ju över mig själv när jag inte kan ta kritik. Det är en personlig svaghet.

Är det ett medvetet sätt att provocera?

– Provocera tycker jag är att ta i. Det är lite retsamt. Men det här är den här tonen jag har i mina krönikor så det är ingen som kan bli förvånad.

Så du tycker så här på riktigt?

– Lite grand tycker jag så här. Ingen kan påstå att det inte är så. Men sen är det klart att inte alla skåningar tycker så. Krönikan är ju nästan som ett rasistiskt påhopp på skåningar. Gurgla grisfett kanske var lite väl hårt.

Skrattande minister

En av de som däremot reagerat med en gråtskrattande emoji på Twitter är Sveriges justitieminister Morgan Johansson, själv skåning.

– Påminner om vad vi brukar säga: Låt dom bara gå på, vi klarar oss nog ändå!, kommenterar han krönikan.

En annan som reagerar med skratt är regissören och manusförfattaren Edward af Sillén, som också hörts som kommentator till Eurovision song contest-sändningarna på Svt.

– Jag fnissade ljudligt samtidigt som min kärlek för Unge gick från nykär till krondiamantbröllop, skriver han i en statusuppdatering.

Komikern Lena Frisk, grundare till Malmö Comedy Club, har själv inte tagit del av krönikan när Aftonbladet når henne. Hon menar dock att den hårda tonen mellan stockholmare och skåningar kan ha trissats upp av coronakrisen.

– Det stämmer säkert att det finns ett stockholmsförakt. Skåningar tror att det är med glimten i ögat men det kanske inte är det längre. Att det i coronatider utvecklats till något annat, säger hon.

Hon får stycket ovan uppläst för sig och har förståelse för att det kunnat tolkas på olika vis.

– Alltid när man skriver saker är det lätt att missuppfatta ett litet skämt som att någon säger det jätteargt. Det går inte att se hur tonen är och kan lätt missuppfattas.

Hon fortsätter:

– Men folk vill missuppfatta saker. Jag tycker det hade varit väldigt klädsamt om alla hade lite mer självdistans.

Martin Ekelund är ansvarig för Aftonbladets lokalsatsning och anlitade Jonatan Unge som krönikör.

– Jag är själv skåning och skrattade högt åt Jonatans text. Jag tycker att det är nyttigt med röster som kan se på Malmö och malmöiter med ett utifrånperspektiv. Det är klart att det ibland finns hårda formuleringar. Men det finns alltid en humoristisk ton i botten och jag tror att malmöiter och skåningar har så stort självförtroende att de kan ta att en inflyttad stockholmare försöker driva med dem då och då.