Krogens coronalösning – dörrar skapade bås

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

Gästerna sitter i små bås på uteserveringen.

Små bås som avskärmas av gamla dörrar.

Det är Malmöbryggeriets lösning för att minska smittspridningen på uteserveringen.

– Det är en rolig lösning, säger besökaren Nadia Bhere.

Miljöförvaltningen i Malmö har mottagit flera klagomål om trängsel på uteserveringarna på framförallt Möllevångstorget och Lilla Torg. Vid kontrollerna i fredags var det också en verksamhet som inte blev godkänd.

En uteservering som istället hyllats på sociala medier är Malmö Brewing Co på Möllevången. Likt andra restauranger och pubar har de fått vidta flera åtgärder för att säkerställa att de följer coronarestriktionerna.

För att se till att det inte blir någon trängsel på uteserveringen har de bland annat satt upp dörrar mellan platserna. Vilket gjort att det i princip blivit som sju små bås på uteserveringen.

– Det är så att det inte ska spridas om man hostar, nyser och så vidare. Så att droppsmittan ska minska. Det är exakt samma princip inomhus som utomhus, säger Anders Hansson, ägare till Malmö Brewing Co.

Välkomnar klotter

Efter att ha köpt in de gamla dörrarna och snickrat upp dem invigdes utebåsen i samband med att uteserveringen öppnade upp vid månadsskiftet.

Sedan dess har även meddelanden börjat klottras ner på dörrarna.

– Det börjar bli tags och graffiti men vi ser gärna att folk är mer konstnärliga. Gärna att man klottrar ner lite. Det är inget fel alls - bara man inte gör det inne på väggarna, säger Anders Hansson.

En som blev glatt överraskad över att besöka båsen var Malmöbon Nadia Bhere.

– Både jag och mina kompisar tyckte det var en väldigt kul och kreativ lösning. Det känns verkligen som att vi satt i ett bås, säger hon.

”En rolig lösning”

Att de både slapp trängsel och kunde känna sig tryggare när de tog en öl ihop var någonting som hyllades av väninnorna.

Nadia Bhere har inte heller sett någonting liknande i Malmö.

– Det är en rolig lösning. För folk har fortfarande ett behov av att träffas. Jag och mina kompisar träffas, ingen av oss är sjuk och nu när det är vår vill man gärna sitta ute. Så det var en bra lösning.

Hittills har responsen varit positiv. Förutom att bidra till en ökad trygghet har nämligen dörrarna fungerat som effektiva vindskydd.

– Om det är populärt kan vi fortsätta med det nästa år. Men då flyttas de in lite mot väggen så att själva dörrarna inte står så långt ut. Nu är det mest för att täcka för själva droppsmittan men det skulle också ge lite mer sol på båsen, säger Anders Hannson.

”Jobbigt att se”

Han menar att restauranger och barer har ett stort ansvar. Främst för att se till att inte bidra till smittspridning men även för risken för en kollektiv bestraffning om någon skulle bryta mot de nya lagarna.

Debatten kring trängseln på många uteserveringar har inte undgått honom.

– Det är jobbigt att se att andra restauranger inte sköter det överhuvudtaget. Det är inte schysst på något sätt. Men vi ska först och främst se till att vi gör rätt. Vad gäller de andra är det deras problem, så att säga.

Dörrarna sitter uppe på uteserveringen på Möllevångsgatan men senare i vår kommer det även att sättas upp på dörrar på Bergsgatan, så att det ser likadant ut där.