WHO: Nio av tio andas in farlig luft

Publicerad 2016-09-27

Håll andan, nu kommer dyster statistik.

Enligt WHO andas nio av tio människor i världen in farlig luft.

– Det är en folkhälsokris, säger WHO-chefen Maria Neira enligt AFP.

Nio av tio människor bor i områden där luften är hälsofarlig, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

I en ny studie om luftens tillstånd uppges det att 92 procent av alla invånare i världen andas in luft som överstiger organisationens gränsvärden.

Maria Neira, folkhälsochef vid WHO, menar att situationen är akut och uppmanar regeringar över hela världen att agera genom att bland annat minska fordonstrafiken och förbättra avfallshanteringen.

– Det är en folkhälsokris, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

”Påverkar alla”

Luftföroreningar är ett större problem i fattigare länder men enligt Maria Neira är problemet så omfattande att alla länder i världen påverkas.

– Statistiken är tillräcklig för att göra oss alla extremt oroade. Det påverkar alla länder i världen och alla delar av samhället, säger Neira.

Enligt WHO kopplas tre miljoner dödsfall per år till luftföroreningar utomhus och man uppskattar att farlig luft inomhus, ofta kopplad till matlagning med träkol, bidrar till ungefär lika många dödsfall.

Ökad cancerrisk

Hälsofarlig luft ökar bland annat risken för hjärt-kärlsjukdom, stroke och lungcancer. Enligt WHO kunde man 2012 koppla uppskattningsvis 6,5 miljoner dödsfall till luftföroreningar inom- och utomhus.

Sydöstra Asien och västra Stilla havsområdet är särskilt utsatta, uppger Världshälsoorganisationen. Länder som Kina, Malaysia och Vietnam sticker ut i mätningen.

Nio av tio dödsfall som kopplas samman med hälsofarlig luft inträffar i fattiga regioner.

I den nya studien har man samlat data från över 3 000 platser över hela världen.

Följ ämnen i artikeln