"Arbetsro för Löfven och Kinberg Batra"

Publicerad 2015-06-03

Moderaterna vinner väljare trots intern kritik – Folkpartiet har stora problem med att hitta en egen profil.

Det är statsvetaren Svend Dahls analys av SCB-mätningen.

– Anna Kinberg Batra kan se fram emot lite arbetsro, säger han.

Svend Dahl är statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån. Han ser SCB-mätningen som en stor framgång för M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Socialdemokraternas regeringsduglighet är ifrågasatt – då går en del väljare till det andra stora partiet som gör anspråk på regeringsposten. Det var exakt det som Anna Kinberg Batra önskade sig skulle hända, säger han.

Samtidigt kallar han Folkpartiets siffror för "riktigt dåliga". Partiet har enligt Svend Dahl störst problem med att hitta en egen profil – något som i förlängningen kommer att leda till förnyad kritik mot partiledare Jan Björklund.

– Ingen begriper riktigt vad Folkpartiet står för som man inte kan få om man röstar på ett annat Alliansparti, säger han.

”Nöjda om de inte åker ur”

Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren i mätningen - trots partiledarbyte och utspelet i tiggarfrågan som fått stort genomslag i media.

– Man kan konstatera att det inte gett någon effekt. Man ligger på en nivå där man legat konstant de senaste åtta åren. I grund och botten är alla inom Kristdemokraterna nöjda om man klarar av att inte åka ur riksdagen, säger Svend Dahl.

Centerpartiet ökar marginellt. Svend Dahl lyfter fram att partiet är det enda inom Alliansen där det är ganska friktionsfritt internt.

– Möjligen kommer någon Centerväljare bli besviken över att man inte lyckades växa på Moderaternas bekostnad.

Svag regering och en svag allians

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, delar i stort sett Svend Dahls analys om Allianspartiernas resultat. Han trycker även på att regeringen och Stefan Löfven nu får arbetsro.

– Kombinationen att de hamnar på plussidan av 30 procent och att de rödgröna är större än Alliansen ger Stefan Löfven arbetsro. De borgerliga kommer inte vara lika angelägna att provocera fram ett extraval.

Kan Socialdemokraterna och regeringen vara nöjd?

– Vi har en svag rödgrön regering men också en svag allians. Givet förutsättningarna tycker jag de kan vara nöjda med detta. Socialdemokraterna hamnar inte på någon ny bottennivå men resultatet är sämre än de haft i tidigare mätningar. Men det kunde ha varit värre.