Klimatkritiken: Kan inte bomba en översvämning

Sofia Eriksson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-04-12

Översvämningar i centrala Grekland i september förra året.

Tungt fokus på försvar och säkerhet – men mindre på klimatförändringar. Ett läckt underlag till EU:s kommande politiska prioriteringar får kritik.

Mycket har hänt sedan EU-ledarna senast satte sina prioriteringar på pränt.

I Europeiska rådets strategiska agenda från 2019 beskrevs klimatförändringarna som ett ”existentiellt hot” och vikten av att ”bygga ett klimatneutralt, grönt, rättvist och socialt Europa” lyftes fram.

Sedan dess har krig brutit ut på kontinenten och höga energipriser och andra ekonomiska svårigheter har lett till en missnöjesvåg mot det som ses som betungande EU-regler om klimat och miljö.

Den nya verkligheten avspeglas i ett läckt underlag till ny strategisk agenda som ska antas efter valet i juni och därefter gälla under de kommande fem årens mandatperiod.

Samtal på toppmöte

Dokumentet är fullt av hänvisningar till försvar, säkerhet och migration medan klimatförändringen knappt nämns. Skrivningar om natur och biologisk mångfald finns över huvud taget inte med.

Den del av texten som handlar om klimatomställningen får samsas med digitala frågor. Ordet ”grön” saknas – trots att det är just ”den gröna given”, inklusive lagstiftningspaketet Fit for 55, som ska göra EU klimatneutralt till 2050.

Innehållet ska diskuteras på ett toppmöte i Bryssel nästa vecka och kan förändras. Men dokumentet tolkas som ett skifte i prioriteringar.

”Bomba en översvämning”

”Den här planen förväntar sig att 1900-talets militära strategier ska kunna skydda människor från 2000-talets säkerhetshot. Men du kan inte skjuta en skogsbrand eller bomba en översvämning”, säger Ariadna Rodrigo från Greenpeace i en kommentar.

På fredagen bjöd EU-minister Jessika Roswall (M) in arbetsmarknadens parter och intresseorganisationer för ett samtal om svenska intressen.

– Det vi var överens om brett som en prioritet för Sverige var stödet till Ukraina, säger hon till TT.

Regeringen ser även den gröna omställningen som ett prioriterat område, vilket man också gett som inspel i arbetet med den strategiska agendan, enligt Roswall.

Följ ämnen i artikeln