Semlor

148 kilo semla hoppas slå världsrekord

Av: 

TT

NYHETER

148 kilo – ungefär så mycket kommer världens största semla att väga. Men att slå ett världsrekord är lättare sagt än gjort.

Rekordsemlan har krävt mycket planering, flera provbakningar och ombyggnad av en ugn.

Inspirationen kom från filmen "Tårtgeneralen", där huvudkaraktären bakar världens längsta smörgåstårta.

– Vi kände att det här måste vi också kunna göra. Det var så det började, säger Daniel Granholm, bagare på bageriet Bake My Day som ska slå rekordet. Han beskriver arbetet som "roligt men utmanande".

39 kilo mjöl

För att baka semlan, som ska väga cirka 148 kilo och mäta 1,5 gånger 1,5 meter, krävs en hel del ingredienser. Totalt går 39 kilo mjöl, 41 kilo grädde och 31 kilo mandelmassa åt. Och det är bara till en enda semla – för att få till den perfekta har det krävts flera testbakningar.

– Den första blev helt platt, som en gigantisk pannkaka. Den andra blev helt bucklig, berättar Daniel Granholm.

I sista sekund fick man dessutom bygga om en ugn för att få plats med jättesemlan. Ursprungsidén var att transportera och grädda den i en ugn på ett stålverk norr om Uppsala, men enligt Guinness rekordboks regler måste hela tillagningen ske i bageriet.

– Det blev lite stressigt. Vi fick bygga som en ställning i ugnen, en speciell bakplåt som är superstor. Och så får vi vara tre personer för att kunna lassa in den.

Ska mätas

Om allt går vägen ska semlan sedan monteras på Soltorget vid Sergels torg i Stockholm tisdagen den 18 februari. Där ska den mätas för att förhoppningsvis få en plats i Guinness rekordbok. Sedan ska den ätas upp, och enligt Daniel Granholm är den lika god som bageriets vanliga semlor.

– Kanske har den lite mer jästsmak än normalt, eftersom det tar lång tid för värmen att gå in. Men den är god såklart, säger han.

TT: Kommer den att gå åt, eller blir det 140 kilo semla i matsvinn?

– Det kommer säkerligen att gå åt, men det är klart att det blir väldigt mycket semla att äta. Skulle något bli kvar kommer vi att skänka det till Stadsmissionen, som även får frukost och fika levererad till sina verksamheter under dagen.

För personalen på Bake My Day har projektet nästan blivit som en övning i teambuilding – att slå ett världsrekord är lättare sagt än gjort. Och om allt går bra får de kanske mersmak.

– Vi får väl satsa på att baka världens största lussekatt nästa gång, säger Daniel Granholm.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Semla - Recept på en klassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor

Stockholm

Guinness rekordbok