Här är rekordsemlan – väger 300 kilo: ”Kämpat med den”

Av: 

Nicole Gustafsson

Semlor

80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde.

Det innehåller världens största semla som väger hela 300 kilo.
– Det är en rejäl semla, säger Daniel Granholm, bagare på bageriet Bake My Day.

Det var filmen ”Tårtgeneralen” som blev startskottet till rekordsemlan. I filmen så bakar en av karaktärerna världens längsta smörgåstårta. Och lagom till fettisdagen så bestämde sig Bake My Day att dissa minisemlan och istället satsa på en maxisemla.

– Det här är världens största semla och den har tagit en hel del tid att baka, säger Daniel Granholm, som är bagare på bageriet Bake My Day.

Bake My Day satsade på att göra en semla på 148 kilo. Nu har de gjort en som är dubbelt så stor.

I 18 timmar har Daniel Granholm med kollegor knådat, pressat, vispat och gräddat den massiva semlan. Enligt Guinness Rekordbok så måste semlan bakas på ett bageri, något som fick svetten att lackas på bagarna.

– Vi hade lite panik i torsdags för vi var tvugna att bygga om en ugn för att få in semlan. Men nu är den här!

”Det är en rejäl semla”

Bullen gräddades i sju timmar. ”Skorpan är med andra ord rätt så hård”, säger Daniel Granholm

På tisdagen veckan innan fettisdagen så transporterades rekordsemlan till Sergels torg i Stockholm där förbipasserande fick smaka på semlan. Aftonbladets reporter Nellie Håkansson var en av dem.

– Den är helt klart godkänd, säger Nellie och tar en tugga till av den massiva biten hon fått placerad på en papptallrik.

Daniel Granholm, bagare på Bake My Day: ”Det känns underbart att den är klar!”

Bake My Days mål var att göra en semla på 148 kilo. Men slutvikten av rekordbakverket landade på hela 300 kilo.

– Det känns underbart. Alla bagare och konditorer har kämpat med den. Bara att få hit den på trucken var en utmaning, säger Daniel Granholm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Semla - Recept på en klassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor

Guinness rekordbok

Sergels torg

Stockholm

Tårtgeneralen

MER OM GODARE

Så många ton grädde och mandelmassa äter vi i dag

Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”

Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här

Baka semlor: Så här gör du

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

En tacolasagne som förändrade Alexandras liv

Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”

Svenska stjärnorna som får Michelinstjärnor

Så är den nya Östermalmshallen

Guide till Stockholms takbarer

Tillfälliga restauranger sommaren 2021

Ida Warg: ”Bästa restaurangen jag varit på”

Här lagas mat åt kungaparet

Moyagi - mat och musik med Tokyovibb

Racamaca – gott om småplock på Södermalm

Så blir stjärnkrögarens nya lyxkrog La Tour

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Tipsen när du ska beställa hämtmat – så gör du

Bib Gourmand – restaurangerna med rimliga priser

Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor

2 h

Sturehof - anrik mötesplats på Stureplan

Därför är kebabpizzan svenskarnas favorit

Nya krogen med ”jävligt god vegomat”