Semla - Recept på en klassiker

4,3 (37 röster)

Bakrecept

En semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Här är ett bra recept på den klassiska semlan.

Semla

  • Vetebullar

  • 100 g smör
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma, mald
  • 8 dl vetemjöl
  • Till pensling

  • 1 ägg
  • Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 3.5 msk grädde
  • Topping

  • 3 dl grädde
  • florsocker

Gör så här

Av: 

Johan Gunnarsson

LÄS VIDARE

Fettisdagen – 7 saker värda att veta om semlor

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Semlor

Efterrätt

MER OM GODARE

Semmeldagen – här är dom populäraste

Korvsemla - till lunch och fika

Semlor i långpanna – många och goda

2 h

Bjud på en jättelåååång semla

2 h

Nutellasemla – gottegrisens favorit

Chokladsemlor - Det bästa av två

1 h

Semmelwrap - Gör den berömda wrapen

1 h 30 min

Fyllda lussesemlor – fantastiskt goda

2 h

Tårtkalas – tre fantastiska skapelser

Bästa recepten till chokladbollens dag

Ladda för kanelbullens dag

10 härliga recept på tårta för alla tillfällen

Veganska semlor – fluffiga och goda

1 h 45 min

Afternoon tea – bjud på macarons och snittar

15 min

Tigerkaka – så gör du steg för steg

1 h 20 min

Budapestrulle – klassiskt bakverk

2 h

Pizzasemlor – himmelskt goda smaker

1 h 30 min

Så bakar du Tareq Taylors goda minisemlor

2 h

Flapjacks – brittiska havrekakor

35 min

Napoleonbakelse – en riktig kondisklassikern

Cheesecake – basrecept på älskad klassiker

35 min

Pecannötspaj – len kola och nötcrunch

1 h

Hemla - en slät semla

1 h 20 min

Muffinssemlor - för dig som vägrar välja