Åtal väckt i Think Pink-härvan

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-28

I dag tog åklagarmyndigheten beslut i åtalsfrågan gällande härvan med avfallsföretaget Think Pink.

Den tidigare vd:n Bella Nilsson åtalas för grovt miljöbrott, totalt åtalas elva personer.

– Den här utredningen, det här brottet, är till omfattning och organisation det största miljöbrottet i Sverige, säger senior åklagare Anders Gustafsson.

Otillåtet stora sopberg, avfall som grävdes ner och enorma bränder som spred farliga gifter. Skandalen kopplat till avfallsföretaget Think Pink har varit omfattande och rör 21 olika platser i Mellansverige. I dag väcktes åtal i ärendet.

Förundersökning på 45 000 sidor

På en pressträff med polisen och åklagarmyndigheten under torsdagen presenterades åtalet. Förundersökningen som omfattar runt 45 000 sidor beskrivs som ”en av de största i sitt slag”.

– På en av fastigheterna förvarades 48 000 ton avfall. Det som är skrämmande med miljögifter är att vi många gånger inte ser effekterna direkt utan det blir nästa generation som får betala priset, säger senior åklagare Linda Schön.

Åtalas för grovt miljöbrott

Företagets vd, Bella Nilsson greps tillsammans med sin man för tre år sedan i södra Stockholm. Samtidigt försökte en annan aktör inom bolaget att lämna landet via Arlanda med falska id-handlingar, men greps på flygplatsen.

I dag åtalades elva personer för miljöbrott. Fem personer för grovt brott, en person för medhjälp och fem personer för miljöbrott av normalgraden.

– En av de åtalade är företagets tidigare vd, säger senior åklagare Lise-Lotte Tegler

Enligt åklagaren Anders Gustafsson kan grovt miljöbrott ge från sex månaders fängelse upp till sex år.

Säckar från företaget Think Pink. Istället för att återvinna avfallet misstänks företaget flyttat runt tusentals ton sopor till olika industritomter.

Grävde ner sopor

Think Pink tog emot avfall på flera platser i Mellansverige innan det visade sig att soporna flyttades runt, grävdes ner och att sopbergen blev otillåtet stora. Företaget försattes i konkurs och i Botkyrka startade två stora bränder på företagets anläggningar, en av dem brann i flera månader och miljögifter spred sig i området.

– Att den brottsliga verksamheten sker bakom en legal eller till synes legal front gör också den här brottsligheten mer svårupptäckt. Men framförallt är det själva tillvägagångssättet, alltså hur man döljer avfallsinnehållet, säger senior åklagare Linda Schön och fortsätter:

– Det finns enorma pengar att tjäna för den oseriösa aktören.

Utöver miljöbrotten pågår även en förundersökning om grovt bokföringsbrott.

”Välkomnar åtal”

Bella Nilsson har i en tidigare intervju med SVT Nyheter Stockholm sagt att hon ”välkomnar åtal”, för att rättvisan ska komma fram.

– Man är oskyldig tills man fått domen, sa Bella Nilsson, som menade att hon inte gjort något fel, till SVT

Följ ämnen i artikeln