SOS Alarm tillbakavisar rykten om dåd mot gallerior

Publicerad 2023-08-17

Många har hört av sig till Aftonbladet det senaste dygnet angående ett rykte om dåd mot gallerior.

SOS Alarm tillbakavisar nu ryktet.

”SOS Alarm vill tydliggöra att bolaget inte har gått ut med någon information av detta slag”, skriver pressansvarig Douglas Norström.

Många har hört av sig till Aftonbladet det senaste dygnet angående ett meddelande som florerar på bland annat sociala medier.

I meddelandet uppmanas man att undvika galleriorna Mall of Scandinavia och Täby Galleria i Stockholm eftersom det planerats dåd, och att gripanden har gjorts. Men att myndigheterna inte gått ut med information än.

Längst ned i meddelandet står det att informationen kommer från ”frugans kusin som jobbar på SOS Alarm”.

SOS Alarm: ”Sprid inte vidare”

SOS Alarm kommenterar ryktet som spridits i en skriftlig kommentar:

“SOS Alarm har nåtts av informationen att det pågår ryktesspridning via SMS. I meddelandena skrivs att det gjorts ingripanden i två större gallerior i Stockholmsområdet, där man använder SOS Alarm som källa för informationen.”

Mall of Scandinavia är en av galleriorna som nämns i ryktet som nu tillbakavisas.

Polisen: ”Inga gripanden”

Han fortsätter:

”SOS Alarm vill tydliggöra att bolaget inte har gått ut med någon information av detta slag utan det som framkommer i meddelandet är alltså endast ryktesspridning. SOS Alarm uppmanar de som får sms av denna karaktär att inte okritiskt sprida det vidare.”, skriver Douglas Norström, pressansvarig på SOS Alarm.

Aftonbladet har även varit i kontakt med Stockholmspolisen det gångna dygnet. De uppger att inga gripanden har skett men vill inte kommentera saken närmare.

Rykte mot Malmöfestivalen

Under dagen har Aftonbladet nåtts av liknande rykten angående ett planerat terrordåd mot Malmöfestivalen.

Malmöpolisen är medveten om att det pågår ryktesspridning i samband med festivalen men tillbakavisar ryktet.

– Det har inte kommit in något hot som polisen bedömer som seriöst, säger Rickard Lundqvist.

– Vår bedömning är att man kan känna sig trygg och säker när man besöker Malmöfestivalen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson polisen Syd.

Tycker man att man ser något som sticker ut kan man under festivalen prata med personal på plats.

– Vi kommer ha gott om poliser på Malmöfestivalen, så om man tycker sig se något avvikande – gå gärna då och prata med en polis eller ordningsvakt om vad man sett, säger Lundqvist.

Till sist uppmanar han att man som privatperson ska förhålla sig extra källkritisk.

– Var kritisk mot det man läser. Var kommer informationen ifrån och vad är sanningshalten är frågor man bör ställa sig, säger Rickard Lundqvist