Fem punkter: Säpo höjer terrorhotnivån i Sverige

Publicerad 2023-08-17

Terrorhotnivån i Sverige höjs till nivå fyra, vilket innebär att hotet är högt.

Säpo uppmanar samtidigt människor att leva på som vanligt.

Här är fem punkter om det förändrade säkerhetsläget.

  • Terrrohotnivån i Sverige höjs från en trea till en fyra på en femgradigskala, det meddelar Säpo på en pressträff under torsdagen. Nivå fyra innebär att hotet är högt.
    – Säpo kan konstatera att vi är i ett försämrat läge och att detta hot kommer bestå under en längre tid, säger Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen.
    Den senaste gången den svenska terrorhotnivån låg på en fyra var 2016. Samma år gick hotnivån ner till en trea och sedan dess legat på den nivån.
  • Den förhöjda nivån innebär att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige. När det sker en höjning, som i det här fallet, ska det skicka en tydlig signal till berörda samhällsaktörer. Berörda myndigheter eller aktörer som bedriver ett säkerhetskänsligt arbete kan då delge mer information eller förändra sitt arbete. Till följd av Säpos beslut har Försvarsmakten också höjt terrorhotnivån från tre till fyra, enligt ett pressmeddelande.
  • Säpo har sedan tidigare gått ut med att Sverige har gått från att vara ett legitimt mål till att vara ett prioriterat mål för terrorattacker. Hoten som ligger till grund för den nya terrorhotnivån handlar om ett ökat hot från våldsbejakande islamism, desinformationskampanjer och även Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till beslutet. Men någon enskilt hot eller händelse ligger inte till grund för beslutet, understryker Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen.
  • Statsminister Ulf Kristersson (M) säger under en pressträff på torsdagseftermiddagen att regeringen vet att planerade terrordåd mot Sverige avvärjts. Kristersson säger också att vi ska stå upp för våra demokratiska värderingar och det öppna samhälle vi lever i. Rikspolischef Anders Thornberg meddelar samtidigt att svensk polis är redo att möta den här situationen. Och att polisen har en god förmåga att bekämpa terrorism.
  • Säpo uppmanar människor att fortsätta leva sina liv som vanligt.
    – Jag förstår att det kan väcka oro. Men vårt budskap är att man ska leva som vanligt men vara uppmärksam och medveten om den information myndigheter kommunicerar, säger Charlotte von Essen. Vidare lyfte hon betydelsen att vara källkritisk, att inte tro på obekräftad information eller rykten.