Säpos uppmaning efter hoten: Fortsätt leva som vanligt

Publicerad 2023-08-17

Terrorhotsnivån i Sverige har höjts.

Men Säkerhetspolisen uppmanar medborgarna att leva på som vanligt.

– Uppmaningen är att folk ska fortsätta leva livet som vanligt, men man ska var uppmärksam på myndigheters information, säger Säpochefen Charlotte von Essen.

Säkerhetspolisen meddelade på torsdagen att de höjer terrorhotnivån från 3 till 4 på en femgradigskala.

Anledningen är ett försämrat säkerhetsläge men någon enskilt hot eller händelse ligger inte till grund för beslutet, understryker Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen.

Hoten som ligger till grund för beslutet handlar om ett ökat hot från våldsbejakande islamism, desinformationskampanjer och även Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till beslutet.

Charlotte von Essen uppmanar människor att fortsätta leva sina liv som vanligt.

– Jag förstår att det kan väcka oro. Men vårt budskap är att man ska leva som vanligt men vara uppmärksam och medveten om den information myndigheter kommunicerar.

Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen på torsdagens pressträff.

”Tro inte på rykten”

Hotet kommer att bestå under en längre tid poängterar Charlotte von Essen.

– Säkerhetspolisens främsta uppgift är att hela tiden ligga steget före. Syftet med att höja hotnivån till en fyra, ett högt hot, är just att samhället ska anpassa sin verksamhet för att minska risken för att någonting ska inträffa.

Vidare lyfte Säpo betydelsen att vara källkritisk.

– Det är också viktigt att inte tro på obekräftad information eller på rykten, eller för den sakens skull inte själv bidra till att man sprider det. Var källkritisk, säger Charlotte von Essen.

Dagens beslut från Säpo ska ses som en strategisk och långsiktig bedömning, enligt myndigheten själva.

På onsdagen meddelade polisen i Stockholm att vara extra uppmärksam med anledning av kulturfestivalen som inleddes i veckan.

– Man ska iaktta vad som pågår runtomkring sig och kanske inte ha hörlurar i, sa Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm.

Anh-Za Hagström, chef för nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT)

”Hoten ökade kraftigt”

Den senaste tidens koranbränningar i Sverige har försämrat säkerhetsläget och gjort Sverige till en mer utpekad måltavla för våldsbejakande islamistisk extremism, enligt Anh-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

– Den senaste tiden av kränkningar av religiösa skrifter har bidragit till bilden av Sverige som ett muslimfientligt land, sa Anh-Za Hagström under pressträffen.

Samtidigt kom nya reserekommendationer från Storbritannien i helgen där det beskrevs som ”mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige”.

– Attentatshoten ökade ganska kraftigt i början av året efter händelsen i Stockholm där man förstörde en religiös skrift genom att bränna den, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism.

Senast hotet låg på den nivån var under några månader 2015 och 2016. Det var kort efter terrordåden i Paris i november.

Då uppmanade terrorgruppen IS till attacker i Europa.

Den senaste tidens koranbränningar i Sverige har försämrat säkerhetsläget, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning.