SD:s krav: Transitcenter och vandel-utvisning

Publicerad 2022-10-14

Transitcenter under asylprocessen och utvisning på grund av ”bristande vandel”.

Det är några av utredningarna SD fått igenom i det nya ”Tidöavtalet”.

– Det kommer bli en helt annan asylinvandring än tidigare, säger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge.

Under fredagens pressträff presenterade SD:s partiledare Jimmie Åkesson överenskommelsen över den nya migrations- och integrationspolitiken i Sverige.

– Jag hade gärna sett en majoritetsregering där vi ingår. När vi inte gör det är det oerhört viktigt att få en omfattande sakpolitisk överenskommelse. Särskilt när det gäller det som våra väljare tycker är viktigt, säger han på en pressträff.

PLUS: Så blir din ekonomi med nya regeringen

En av punkterna handlar om att utreda möjligheten att sätta asylsökande i transitcenter under hela asylprocessen.

– Det handlar om att koncentrera hela asylprocessen till ett ställe där boende, sjukvård och myndighetskontakter finns i stället för att det ska vara utspritt som nu och att vi ska ha en massa ledtider, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.

Vinge utesluter inte att asylsökande kan komma att placeras i asylläger utomlands, likt Danmark valt att göra.

– Det är detaljer vi får återkomma till, säger han.

På frågan om det handlar om läger säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson:

– Jag har varit på mängder med flyktingförläggningar genom åren. I praktiken handlar det om att man bor på ett ställe och håller sig där medan man får sin ansökan prövad på rättssäkert sätt. Får man besked att man får stanna: välkommen till Sverige, om inte får man lämna.

Hur känns den här migrationspolitiken i den liberala magen?

– Det känns rimligt, men det är som sagt inte Liberalernas partiprogram som levererats. Vi lovade stramare migrationspolitik och nu blir det så. Vi hade i delar kunnat ha det annorlunda, men politik i förhandlingen efter val handlar om att va beslut och ha fokus på målet, så får man äta både söta och salta karameller.

Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M)

Utvisning på grund av bristande vandel

Därutöver har SD även fått igenom kravet om att utreda möjligheten att utvisa utländska medborgare på grund av ”bristande vandel”.

”Den som befinner sig i Sverige och åtnjuter svenska gästfrihet har en skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkningen. En utredning ska därför uppdras att analysera förutsättningarna att återinföra möjligheten att utvisa utlänningar av bristande vandel”, står det i Tidöavtalet.

”Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet”.

”Över förväntan”

Därutöver kommer regeringen även tillsätta en utredning kring hur återvandringen kraftigt kan stimuleras:

”Det gäller särskilt personer som inte integrerats i det svenska samhället i termer av egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer”, står det i överenskommelsen. Utredningen kommer tillsättas under våren 2023.

Henrik Vinge är själv förvånad hur stort genomslag paritets politik fått i överenskommelsen.

– Det här är över förväntan. Det är väldigt bra, säger han.

– Vi gör det vi gick till val på och det är att få ett väldigt stort sakpolitiskt genomslag. Det här är ett paradigmskifte och vi kommer att få en helt annan asylinvandring än vi haft tidigare. Det blir en stor förändring.