Fem punkter om Ulf Kristerssons regeringsbildning

Uppdaterad 2022-10-17 | Publicerad 2022-10-14

Fredagen den 14 oktober presenterade moderatledaren Ulf Kristersson sitt regeringsunderlag och vilken politik han vill driva igenom med de andra högerpartierna.

Här är fem viktiga punkter.

  1. M, KD och L kommer att bilda regering ihop. De partierna kommer att få ministerposter och styra departement. SD kommer att vara ett stödparti och får ett samordningskansli i regeringskansliet.
  2. Alla fyra partier har enats om en överenskommelse för Sverige, som de kallar Tidöavtalet, eftersom det förhandlades på Tidö slott utanför Västerås.
  3. Tidöavtalet innehåller sju samarbetsprojekt och ett budgetsamarbete. Uppgörelsen rör ekonomin, migrationen, rättsfrågorna, klimatet och energin, vården, skolan och fri- och rättigheter.
  4. Sverigedemokraterna har fått igenom en stor del av sina förslag om migrationen och kriminaliteten, bland annat att minska antalet kvotflyktingar drastiskt.
  5. Nästa steg är att Kristersson ska genomgå en statsministeromröstning i riksdagen och först efter det kan han presentera vilka som blir ministrar i regeringen.