Artisten skrev viral protestlåt – greps av iransk polis

Uppdaterad 2023-02-10 | Publicerad 2022-10-02

Iranska sångaren Shervin Hajipour skrev protestlåten ”For...” efter Mahsa Aminis död.

Låten har blivit viktig under protesterna och spelats fler än 34 miljoner gånger.

Nu har Hajipour blivit gripen av iransk polis.

Shervin Hajipour är en iransk sångare och skaparen bakom den virala protestlåten ”For...” som fått en central roll i protesterna i Iran efter Mahsa Aminis död. På mindre än två dagar har musikvideon till låten fått mer än 34 miljoner visningar på Hajipours Instagram.

Bara en timme innan artisten blev gripen, raderades videon från hans sida. Detta efter att iranska it-polisen kontaktat honom och tvingat honom att radera inlägget, enligt Iranwire. Anhöriga till Hajipour berättar att han var kallad för en kort intervju med polisen, men att han då i stället greps.

Hajipour har tidigare sagt att låten är baserad av människors sociala medier-inlägg om de pågående protesterna till följd av Mahsa Aminis död och den pågående sociala och politiska utvecklingen i Iran. I inlägg på sociala medier skriver han att ”texten i den här låten skrevs av er, för att lindra er smärta”.

I låten sjunger Hajipour ”för flickor som önskar att de var pojkar. För kvinnan, livet och frihet. För frihet.”

Shervin Hajipour säger att han endast var kallad för en ”kort intervju” hos polisen men att han istället greps.

Protestlåt för att hedra Mahsa Amini

De stora och våldsamma protesterna i landet utbröt efter att 22-åriga Mahsa Amini tidigare i september dödades av iransk sedlighetspolis för att ha burit sin slöja på ”fel sätt”.

Vittnen ska ha sett hur Amini brutalt misshandlades i en polisbil i Irans huvudstad Teheran. Tre dagar senare dog hon på sjukhuset.

Polisen har hela tiden nekat mot anklagelserna och menar att hon drabbats av en hjärtattack. Något som Aminis familj hävdar motsatsen till då hon ska ha varit frisk och inte haft några hälsoproblem.