Mahsa, 22, död efter sjalbrott i Iran – stora protester

Publicerad 2022-09-18

Mahsa Amini.

22-åriga Mahsa Amini dog efter att hon greps av så kallade sedlighetspoliser i Irans huvudstad Teheran.

Anledningen till gripandet var att hon bar sin slöja på ”fel sätt”.

Mahsas död har väckt stor ilska och protester har brutit ut på flera platser i landet.

Vittnen ska ha sett hur kurdiska Mahsa Amini, 22, brutalt misshandlades i en polisbil av den lokala sedlighetspolisen i Irans huvudstad Teheran i tisdags.

Tre dagar senare dog hon på sjukhuset efter att hon greps för att inte ha följt landets strikta hijablagar, rapporterar The Guardian.

Polisen dementerar uppgifterna och menar att hon drabbats av en hjärtattack. Vilket Aminis familj bestrider efterson hon var frisk och inte hade några hälsoproblem.

Skulle släppas efter ”omskolningssession”

Mahsa Amini var på besök i Teheran tillsammans med familjen för att träffa släktingar när hon greps av polisen.

Enligt människorättsorganisationen Hrana fick familjen veta att Amini skulle släppas av polisen efter en ”omskolningssession”.

I stället fördes hon till sjukhus där hon intensivvårdades för sina skador. Efter att ha legat i koma förklarades hon hjärndöd på fredagen.

Hundratals demonstranter på begravningen

Aminis död har väckt stor ilska över hela Iran och protester har brutit ut på flera håll.

Demonstranter samlades snabbt utanför sjukhuset där Amini vårdades. Säkerhetsstyrkor ska ha använt pepparsprej mot demonstranterna och flera personer greps.

Myndigheter ska ha hindrat familjen från att anordna en begravning med en ordentlig ceremoni. Detta för att förhindra att stämningen på platsen skulle eskalera, uppger kurdiska människorättsorganisationer.

Trots myndigheternas varningar samlades hundratals demonstranter i Aminis hemstad Saqqez för att närvara vid begravningen. Vissa av demonstranterna skanderade ”död åt diktatorn” medan andra rev ner affischer på presidenten.

Presidenten vill se striktare åtgärder

Mahsa Aminis våldsamma gripande skedde bara veckor efter att Irans president Ebrahim Raisi efterlyste striktare åtgärder för att kvinnor ska följa landets obligatoriska klädkod.

Presidenten har nu beordrat inrikesministeriet och åklagaren i Teheran att undersöka fallet, rapporterar flera statliga medier.

I början av september meddelade regeringen att de planerade att börja använda ansiktsigenkänningsteknik i kollektivtrafiken. Detta för att kunna identifiera kvinnor som inte följer klädlagarna. Flera politiker och kändisar i Iran har nu gått ut och protesterat högljutt mot kvinnovåldet i landet.

”Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood är inte fiktion för oss iranska kvinnor. Det är verklighet”, skriver journalisten och aktivister Masih Alinejad på Twitter.