Efter presidentens känga mot protesterna – byter tonläge: ”Stor sorg”

Publicerad 2022-09-29

Protesterna efter Mahsa Aminis död fortsätter att skaka Iran.

Under helgen efterlyste landets president krafttag mot de som ”motsätter sig Irans säkerhet och fred” – nu låter det dock annorlunda.

– Aminis död har varit en sorg för oss alla. Ingen ska vara rädd för att uttrycka sina åsikter, säger presidenten i ett tal.

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död har mötts av kraftig kritik och hårda ord från iranska myndigheter och politiker.

Politikern och prästen Mahmoud Nabavian har kallat kvinnliga demonstranterna som vägrar bära sjal för prostituerade, skriver AP.

Irans president Ebrahim Raisi har efterlyst hårda ingripanden mot de som han kallar för ”motståndare till landet och folkets säkerhet och fred”. Han har även hävdat att det är konspiratörer som ligger bakom protesterna.

Men under onsdagskvällen bytte presidenten tonläge, skriver VG.

”En sorg för oss alla”

I ett direktsänt tv–tal sa presidenten:

– Mahsa Aminis död har varit en sorg för oss alla. Ingen ska vara rädd för att uttrycka sina åsikter.

Irans president Ebrahim Raisi har efterlyst hårda ingripanden mot protesterna.

President Ebrahim Raisi meddelade också att undersökningen om hur och varför Mahsa Amini dog snart kommer att presenteras.

– Brottsplatsteknikerna kommer att presentera rapporten inom de närmaste dagarna.

Iransk polis menar att Amini dog av en hjärtinfarkt, vilket hennes anhöriga motsätter sig eftersom hon inte hade några underliggande sjukdomar. Enligt vittnen blev hon misshandlad av den så kallade moralpolisen efter att hon greps för att ha burit sin slöja på ”fel sätt”.

Experten: Stort hot mot regimen

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

”När protesterna bröt ut var det många som slogs av omfattningen och den stora ilskan”, säger han.

Han menar att protesterna i Iran utgör ett stort hot mot den sittande regimen.

– När protesterna bröt ut var det många som slogs av omfattningen och den stora ilskan som demonstranterna visade. Då intog de ett mer konfrontativt tonläge, förklarar han.

Att presidenten nu valt ett mjukare tonläge kan vara ett tecken på att regimen anser att de har läget under kontroll, menar Fazlhashemi. Men det kan också vara ett försökt till att lugna ner folkmassorna.

– Jag tror också att det är ett sätt att försöka visa för både omvärlden och den inhemska opinionen att man släppt den förra linjen. Den där man sa att det inte förekommit något våld mot Amini, nu gör man kanske en ny bedömning.

Protesterna efter Mahsa Aminis död fortsätter att skaka Iran.

Unga leder proteströrelsen

Mohammad Fazlhashemi vill understryka vikten av att det är den unga generationen som dominerar proteströrelsen i Iran.

– Det är främst personer födda på 90-talet och 00-talet som dominerar rörelsen, och väldigt många unga kvinnor. Regimen har insett att även om man lyckas lugna protesterna kommer det inte dröja länge innan det blossar upp igen.

– Det finns en avgrundsdjup klyfta mellan den unga generationen och det ledande skiktet i Iran. De har insett att protesterna är ett tecken på ett utbrett missnöje och en bristande tillit, avslutar han.