Magdalena Andersson välkomnar alla – utom SD

Uppdaterad 2022-08-24 | Publicerad 2022-08-23

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser alla riksdagspartier som möjliga samarbetspartners – utom Sverigedemokraterna.

I SVT:s partiledarutfrågning lämnade hon Jimmie Åkesson ensam i hörnet.

– Jag bedömer att det vore väldigt allvarligt att ha en person som inte kan välja mellan president Putin och president Biden vid regeringstaburetterna i ett sånt här läge, säger Andersson.

Statsministern Magdalena Andersson fick, precis som Ulf Kristersson för några dagar sedan, sätta ihop sin drömregering efter valet i SVT:s partiledarutfrågning.

Och hon var generös med att välja eventuella stödpartier.

Alla fick vara med – förutom Sverigedemokraterna. Hon lämnade kvar Jimmie Åkesson ensam i hörnet.

– Den röda linjen jag har är Jimmie Åkesson, säger hon i SVT.

– Jag bedömer att det vore väldigt allvarligt att ha en person som inte kan välja mellan president Putin och president Biden vid regeringstaburetterna i ett sånt här läge.

Andersson kan däremot tänka sig att regera med såväl Centerpartiet som Miljöpartiet och Liberalerna.

– Det bygger på att Liberalerna kommer tillbaka tillbaka till det som varit en av deras historiska ledstjärnor i svensk politik, att stå upp för liberala värden, mot fascism och nazism, säger hon.

Skeptisk till V

Däremot är hon mer skeptisk till Vänsterpartiet – som har krävt ministerposter för att stödja en S-regering.

Men Andersson säger inte nej definitivt.

– Jag ser det inte framför mig och det är långt ifrån mitt förstahandsval. Jag är skeptisk till det, inte minst nu när de har suttit och viftat med PKK-flaggor. Det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon, det är ju en terrorstämplad organisation.

I övrigt handlade mycket av utfrågningen om energifrågan.

M, KD, L och SD är beredda att från statligt håll underlätta utbyggnaden av kärnkraft i Sverige. De vill göra det mer lönsamt för investerare genom att man ska få mer betalt för kärnkraftselen.

Det har Socialdemokraterna inga planer på att ställa sig bakom.

– Att vi skulle lägga mycket skattepengar för att bygga mer kärnkraft. Några sådana förslag har inte vi. Men om man vill bygga det så får man det, säger Andersson i SVT:s partiledarutfrågning.

Annan situation

Däremot är statsministern öppen för mer kärnkraft i Sverige – om det finns ett intresse från privata investerare.

– Det har hittills inte funnits något intresse att investera i kärnkraft, säger Andersson.

Hon tror att det kan finnas ett större intresse efter Rysslands invasion av Ukraina. Dels för att elpriserna har skjutit i höjden, och dels för att fler länder vill göra sig oberoende av rysk gas.

– I det läget kan det vara en helt annan situation än tidigare, säger hon.

Ångrar inte beslutet

För ett par år sedan ledde Socialdemokraterna regeringen när två reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk avvecklades. Hade de funnits i dag beräknar man att elpriserna varit 30–35 procent billigare i södra Sverige.

– De lades ner för att de hade ett omfattande renoveringsbehov. Ovanpå det kom nya säkerhetskrav efter kärnkraftsolyckan i Fukushima och det gjorde att ägarna gjorde bedömningen att det inte var lönsamt att genomföra de renoveringarna, säger hon.

SVT:s programledare Anders Holmberg och Camilla Kvartoft påpekar då att höjningen av effektskatten på kärnkraft, som infördes 2015, också spelade en roll i nedläggningarna.

Men Magdalena Andersson ångrar inte det beslutet.

I stället hade hon föredragit om man sagt ja till mer vindkraft, som enligt statsministern hade kunnat ”motsvara mer än de två reaktorerna”.