SD: Föräldrar som skickar sina barn bör utvisas

Publicerad 2024-01-13

Flera barn skickas varje år på uppfostringsresor och fenomenet har varit känt i decennier.

Nu föreslår regeringen ett utvidgat reseförbud som ska omfatta uppfostringsresor.

Men samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill se utvisning av familjer.

– Jag tycker att det ska vara grund för att återta uppehållstillstånd, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Tidigare i veckan berättade Aftonbladet om tre pojkar som alla var fast i Somalia, dit de lurats av sina föräldrar – utan någon möjlighet att ta sig hem.

Nu kommer flera politiska reaktioner efter granskningen.

Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna menar att uppfostringsresor bör kunna klassas som fall av bristande vandel. Ett förslag som regeringen tittar på tillsammans med SD.

I ett uttalande hävdar SD att ”familjer som ägnar sig åt detta bör utvisas ur Sverige, samt eventuellt även upphävande av svenskt medborgarskap i de fall detta är aktuellt”.

Ludvig Aspling (SD)

”Kan bo med en släkting”

Partiet vill bland annat kunna se att det ska vara möjligt att utvisa föräldrar som skickar sina barn på uppfostringsresa.

– Det finns en princip inom asylrätten som säger att om man åker tillbaka till hemlandet och begagnar sig med hemlandets skydd, då är det grund för att återta en skyddsstatusförklaring. Jag tycker det här ska vara grund för att återta en skyddsstatusförklaring, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för SD.

Om man vill skicka tillbaka föräldrarna, vad händer med barnen då?

– Deras uppehållstillstånd är en annan fråga. Då får man se ifall de kanske har någon släkting som de kan bo tillsammans med här i Sverige. Det beror på omständigheterna i det enskilda fallet och vad som bör hända med dem.

Aftonbladet har ställt frågan till ansvariga ministrar om hur de ser Sverigedemokraternas förslag om att utvisa familjer som skickar sina barn till uppfostringsläger.

Frågan hänvisas till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Vi har en pågående utredning om huruvida enskilda ska kunna utvisas på grund av brister i levnadssättet. Jag kan inte föregripa den utredningen, utan exakt vad den kommer att innefatta får vi återkomma till, säger hon i en kommentar.

Camilla Waltersson Grönvall (M).

Vill bredda lagen

Socialminister Camilla Waltersson Grönvall (M), reagerar starkt efter granskningen.

– Det är naturligtvis helt förkastligt och helt förfärligt. Det finns inga barn som ska tvingas iväg av sina föräldrar oavsett om det handlar om uppfostringsresor, omvändelseförsök, könsstympning eller tvångsäktenskap, säger hon.

Från regeringens sida kommer man nu med förslaget att utöka utreseförbudet. Det föreslog regeringen i en lagrådsremiss i veckan. De vill att utreseförbudet ska omfatta fler områden inom lagen om vård av unga, LVU.

En av sakerna regeringen vill sätta stopp för är just uppfostringsresor där barn skickas till skolor utomlands, till släktingar eller hamnar på uppfostringsanstalter.

– Det här är just för barn som riskerar att föras utomlands på bland annat uppfostringsresor. Vi kan konstatera att dagens utreseförbud inte har varit tillräckligt. Det har varit alldeles för många barn som har förts utomlands av olika skäl.

Enligt Waltersson har den tidigare lagen riktat in sig på tvångsäktenskap och könsstympning bland annat. Nu vill man bredda lagen.

På torsdagen fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss där det utökade utreseförbudet för barn föreslås.

Mer konkret ska det nya lagförslaget om ett utvidgat reseförbud gå hand i med den nya socialtjänstlagen. Där vill regeringen stärka socialsekreterares roll och ge dem utökade möjligheter att agera på tidiga signaler i förebyggande syfte.

– Då är det otroligt viktigt att socialtjänsten har de verktyg som behövs för att kunna stoppa att barn förs utomlands av sina föräldrar mot sin vilja.

Frågan har varit känd i decennier, ändå fortsätter barn att skickas?

– Det går inte en dag där jag i mitt uppdrag inte önskar att mer hade gjorts och betydligt tidigare. Med beslutet som vi fattade igår så tar vi nu viktiga steg på vägen att stärka barns rättigheter och säkerställa att barnen sitter i sin skolbänk när augusti kommer. Alla barn som vi kan rädda är en seger och viktigt. Alla som vi inte har kunnat rädda är naturligtvis ett misslyckande och ett svek mot dessa barn, säger Camila Waltersson Grönvall.

Paulina Brandberg (L).

”Blir illa berörd”

Lagförslaget har tagits fram tillsammans med jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Hon reagerar på Aftonbladets granskning.

– Jag blir väldigt illa berörd samtidigt som detta är någonting som vi har känt till över en tid. Det viktiga nu är att vi hittar åtgärder för att ta tag i problematiken, säger Paulina Brandberg.

I dag kan föräldrar föra ut sina barn ur landet efter att barnet har fått ett LVU-beslut men innan beslutet har trätt i kraft. Men nu kommer myndigheter att få nya redskap.

– Dels gör det här att det nu finns verktyg hos socialtjänsten att kunna ingripa när det finns signaler att ett barn kommer att föras ut och utsättas för en uppfostringsresa.

Men Paulina Brandberg menar att det också behövs kunskap i frågan.

– Det gäller också att ha ett kunskapslyft inom både skola och socialtjänst. Vuxna personer som kan fånga upp de här signalerna och ser vad som håller på att hända. Jag tycker det är viktigt att vi inte heller har en övertro på att införa en ny lagstiftning utan vi måste också se till att rätt kunskap finns hos berörda aktörer.

”Inget annat än grov kränkning”

Även från andra partier väcks reaktioner.

Miljöpartiet kallar det för ”oacceptabelt”.

– Det kan inte kallas ”uppfostringsresor”, det är inget annat än en grov kränkning av de här barnens rättigheter, säger Ulrika Westerlund, Miljöpartiets barnrättspolitiska talesperson och ledamot i socialutskottet.

Partiet välkomnar det reseförslag som regeringen nu kommit fram med men vill se fler ökade insatser för att få hem de barn som redan befinner sig utomlands.

– Även barn som saknar resehandling och som befinner sig på platser där det är svårt att komma i kontakt med en svensk ambassad. Sverige måste förbättra försöken att få hem dem, säger Ulrika Westerlund.

Även Centerpartiet välkomnar de det nya förslaget om utreseförbudet.

– När syftet är hedersrelaterat bör regeringen överväga skärpt straff för föräldrarna. När andra föräldrar ser en uppfostringsresa som enda utvägen för att skydda barnen mot gängkriminalitet visar det att avhopparinsatserna inte håller måttet, säger Martin Johansson, partiets talesperson i barnrättsfrågor.

Följ ämnen i artikeln