Meteorolog varnar: ”Grönland har blivit Rödland”

Publicerad 2016-04-13

När världshavens vattennivå höjs är de svenska storstäderna hotade.

– Vi måste börja bromsa tillväxten i framför allt Göteborg och Malmö som är extremt hotade av vattennivåhöjningarna, säger naturskadespecialisten Pär Holmgren, tidigare SVT-meteorolog.

”Grönland har blivit Rödland... Det mest extrema jag sett (än)”.

Så skriver den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren på Twitter, sedan rekordtemperaturer uppmätts på Grönland. Nya siffror avslöjar en temperatur som ligger 4,5 grader över ”normalt”, medelvärde för 1979-2009.

Pär Holmgren beskriver temperaturhöjningarna och den globala uppvärmningen som ett sluttande plan.

– Just Grönland är extra känsligt – en liten uppvärmning, i detta fallet av mänsklig påverkan, leder till mindre snö och is, som i sin tur leder till ett varmare klimat och höjda vattennivåer.

– Vi hade en situation för ett par somrar sedan där avsmältningen av den grönländska isen gick fortare än någonsin och isen istället blev täckt av smält vatten. Det som händer då är att ytan, istället för att vara kritvit och reflektera bort mycket av solens farliga strålar, blir mörkblå och absorberar strålarna.

Storstäderna extra utsatta

När det gäller Sverige pekar Pär Holmgren speciellt ut Malmö och Göteborg, men även Stockholm, som extra utsatta för vattennivåhöjningar.

– Så gott som alla stora städer världen över ligger vid kusterna och de kommer alla att drabbas hårt, beroende på hur låglänta de är, säger Pär Holmgren.

Vad kan vi göra då?

– Vi måste börja bromsa tillväxten i framför allt Göteborg och Malmö som är extremt hotade av vattennivåhöjningarna. Det kanske funkar bra det här århundradet men därefter kommer problemen att bli extremt stora. Att vi fortfarande uppmuntrar tillväxten i de här områdena är otroligt.

– Vi är absolut inte på banan i de här frågorna. Jag tror väldigt få förstår att världshaven kommer att fortsätta stiga kommande tusen år oavsett vad vi gör.

Har vi inget att vara hoppfulla över?

– Det största ansvaret ligger hos politikerna. Det vi kan vara hoppfulla kring är den yngre generationens kunskap och medvetenhet. Vi kommer att se ännu större attitydförändringar, högre insikter och medvetenhet när de unga generationerna kommer ut i samhället och ska ta över.

Pär Holmgren är meteorolog och var tidigare chef för väderredaktionen på SVT. Sedan ett halvår är han anställd av Länsförsäkringar som naturskadespecialist.

Följ ämnen i artikeln