Så ska du tänka inför resandet i jul

Publicerad 2021-12-19

Använd munskydd och undvik trånga miljöer.

Det är några av regeringens råd för ett smittsäkert resande i jul.

– Det gäller att fundera på hur man reser, säger socialminister Lena Hallengren (S).

På torsdagen presenterade socialminister Lena Hallengren regeringens nya coronaåtgärder med anledning av den ökande smittspridningen.

Julfirandet på hemmaplan ser i nuläget inte ut att påverkas av de nya rekommendationerna, men för de som tänker resa i väg finns en del att tänka på.

– Redan i dag gäller att undvika trånga miljöer och att hålla avstånd till andra. Det gäller att fundera på hur man reser. Men vi ger inga nya besked, och ambitionen är att inte ändra något som förändrar julplanerna, sa Hallengren på torsdagens pressträff.

Efteråt utvecklade socialministern sin syn på julresandet.

– Man ska tänka på att stanna hemma om man har symtom så man inte smittar andra. Är man fullvaccinerade utan symtom kan man resa, träffa nära och kära och fira den jul man längtat efter, säger Hallengren.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

”Jätteviktigt att träffas”

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, betonar vikten av att använda munskydd när man reser – och att inte resa alls vid symtom.

– Man ska tänka på att vi fortfarande är i en pandemi och måste visa omtanke mot varandra. Utsätt inte dig eller andra för onödiga risker och inte heller samhället.

– Då återkommer vi till den otroliga vikten av att vara vaccinerad. Är man det skyddar man både sig själv, sin omgivning, hälso- och sjukvård och därmed samhället, säger hon.

Men om man är vaccinerad kan man fira med sina äldre släktingar?

– Ja, absolut. Sedan är det viktigt att visa hänsyn, är man sjuk ska man inte träffas. Men annars är det jätteviktigt att träffas och ses också.