Professorn om coronaåtgärderna: ”Räcker nog inte”

Publicerad 2021-12-16

Regeringen presenterade i dag nya coronaåtgärder inför den stundande julen.

Men Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet, förutspår en kraftig ökning och tror inte att åtgärderna är tillräckliga.

– Jag tror inte att det kommer påverka särskilt mycket, säger han.

De nya åtgärderna inför jul är bra, men kommer få marginella effekter. Det tror Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Åtgärderna kommer nog inte påverka förloppet så mycket, tyvärr, säger han.

Magnus Gisslén menar att det framöver kommer vara svårt att hindra smittspridningen när virusvarianten omikron nu sprids i Sverige.

– Smittspridningen blir snabbare och större med den nya varianten och en del av dem som blir infekterade kommer behöva sjukhusvård.

– Tyvärr ser det ganska dåligt ut. Det finns stora risker att det blir mycket sämre.

”Mycket tyder på kraftig ökning”

Antalet nya fall har ökat, antalet inlagda med covid-19 på sjukhusen och på iva ökar också, visar den senaste statistiken. Även om nivåerna fortfarande är låga jämfört med hur det var när det var som värst.

Det är givetvis svårt att förutspå hur det kommer att utvecklas. Men ökningen är oroande, menar Gisslén.

– Ökningen ser inte riktigt bra ut den sista veckan. Ser man på hur situationen är i våra grannländer så är risken att vi skulle få en kraftig ökning även i Sverige ganska stor, säger han.

Torsdagens pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Inget vaccinmottstånd

Att vaccinera sig är därför enormt viktigt, säger Magnus Gisslén, då majoriteten av dem som läggs in på sjukhusen är ovaccinerade.

– De flesta är väldigt ångerfulla. Man är enormt dålig när man behöver sjukhusvård för covid, det är svårt för den som inte varit så svårt sjuk att förstå hur dålig man är.

– Det är ingen som då tycker att man tagit rätt beslut att inte vaccinera sig. I de flesta fall är det inte för att man har något starkt vaccinmotstånd. Det har varit mer lättja, att man inte hunnit med eller tänkt att man själv skulle bli svårt sjuk. Det är ett dumt beslut att inte vaccinera sig, säger Magnus Gisslén.