Coronapandemin

Regeringen öppnar för krav på covid-test

Av: 

TT

NYHETER

Regeringen öppnar för att kräva covid-test vid inresa till Sverige om smittläget förvärras, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

– Det utesluter jag absolut inte.

En rad EU-länder, däribland, Italien, Portugal och Grekland, har infört krav på PCR- eller antigen-test för att få resa in i landet. Vaccinationsbevis räcker inte.

Sverige har under pandemin aldrig haft ett skarpt krav om negativt test. Men nu öppnar Magdalena Andersson för att det kan komma att behövas.

– Det utesluter jag absolut inte, säger hon på en pressträff med svenska journalister i Bryssel.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla inresande utanför Norden testar sig efter hemkomst, oavsett om personen är vaccinerad eller inte.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Lapptäcke

Vaccinationsbevisen infördes som ett sätt för EU att värna den fria rörligheten, trots pandemin. Nu uppstår på nytt ett lapptäcke där olika länder har olika krav. Andersson har förståelse för att andra länder inför testkrav.

– Givet den situationen vi har just nu med ökad smittspridning så har jag stor förståelse för att länder inför det. Vi har ju gemensamma covid-passen i EU, det är något som är väldigt bra och som underlättar för många.

– Sverige är ett av de länder som nu har lägre smittspridning medan i vissa länder ser det bekymmersamt ut, även så nära Sverige som i Norge.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC varnar just för att enbart vaccin inte kommer att kunna stoppa covidvarianten omikrons framfart.

”Kraftfull handling” krävs omedelbart, enligt myndigheten.

”I den rådande situationen, kommer enbart vaccinering inte innebära att vi kan stoppa omikronvariantens påverkan, eftersom det inte kommer att finnas tid att hantera de vaccinklyftor som redan finns”, meddelar ECDC-chefen Andrea Ammon i ett uttalande på onsdagen.

Ett självtest eller snabbtest av typen antigentest för Covid-19. Just detta är från från Gibson Medical och visar ett negativt resultat.

Höjer risknivån

Samtidigt höjer ECDC risknivån för omikrons påverkan på den allmänna hälsan från ”hög till mycket hög” till enbart ”mycket hög”.

ECDC uppmanar också till att så kallade icke-farmaceutiska ingrepp ska utökas eller återinföras. Det gäller exempelvis krav på munskydd, skärpt handhygien, arbete på distans och begränsningar av stora folksamlingar på allmänna platser.

”Det är angeläget att kraftfulla åtgärder vidtas för att minska smittspridningen, dämpa den tunga bördan på hälso- och sjukvårdssystemen och skydda de mest utsatta människorna under de kommande månaderna”, skriver Ammon i uttalandet.

Provtagningsstationen för covid-19 på Arlanda flygplats, för stockholmare som ankommer med utrikesflyg.

Bekräftat antal smittade och döda i Sverige

Siffrorna baseras på Folkhälso­myndighetens (FHM) rapporterade siffror som ibland revideras i efterhand.
Tabellvyn för valet ”Senaste två veckorna” är baserad på oreviderade siffror.

* Statistiken för döda och smittade uppdateras runt klockan 14 varje tisdag till fredag med föregående dags statistik.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Tegmark Wisells larm: Fler restriktioner kan bli aktuella

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Folkhälsomyndigheten

Covid-19

EU

Coronaviruset

Vaccin

Omikron