Tegmark Wisells larm: Fler restriktioner kan bli aktuella

Besked om restriktioner i nästa vecka

Uppdaterad 2021-12-15 | Publicerad 2021-12-14

Trycket på vården fortsätter att öka i Sverige.

Om kurvan fortsätter i den här takten kommer det bli aktuellt med ytterligare åtgärder inom en snar framtid.

– Med den ökning vi ser nu ser vi att det kommer behövas ytterligare åtgärder, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen ökar i Sverige, och det gör också belastningen på sjukvården. Beläggningen på slutenvården har totalt ökat med 30 procent, och på iva har det ökat med 20-25 procent.

Om kurvan fortsätter att peka i den här riktningen kan det bli aktuellt med nya restriktioner snart, och Folkhälsomyndigheten ska återkoppla med nya prognoser till regeringen redan i nästa vecka.

– Om vi ser att det är en fortsatt ökning, både vad det gäller belastning och antal fall, tänker vi i samband med prognoserna se över vilka restriktioner som kan vara aktuella, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Från vilket datum som restriktionerna skulle införas beror på hur läget ser ut när just då.

– När de ska börja gälla återstår att bedöma utifrån lutningen på kurvan, men vi kommer återkomma med besked i nästa vecka.

Nivå 2 kan bli aktuellt

De restriktioner som skulle kunna vara aktuella är de som rör nivå 2, alltså att kontaktintensiteten i samhället begränsas ännu mer. Karin Tegmark Wisell understryker att det viktigaste är att ge regionerna möjlighet att fortsätta med smittspårning, testning och vaccinering, men vissa samhällsåtgärder kan också komma att införas.

Det gäller att begränsa antalet personer som kan delta i inomhussammanhang och i privata och offentliga miljöer. Det skulle kunna gälla vaccinpass på restauranger.

Folkhälsomyndigheten kan vidta kraftfulla åtgärder bara över en dag, men de vill helst samverka med samtliga aktörer först.

– Ser vi att ytterligare åtgärder behövs vidtas på grund av utvecklingen, då kan de komma med kort varsel, men överlag har vi ingenting i nuläget där vi ser att göra större åtgärder innan julhelgerna.

Fler restriktioner för vaccinerade

Tidigare var det främst de ovaccinerade som var inlagda på intensivvårdsavdelningarna i Sverige, men i samband med att andelen vaccinerade ökar i samhället ökar också andelen vaccinerade på iva.

Men risken att hamna på iva är betydligt högre om man är ovaccinerad. Det finns redan specifika restriktioner inriktade på ovaccinerade, men det kan komma fler.

– Det är inte vår avsikt att särbehandla, utan ska vi kunna ha vissa typer av offentliga sammankomster fortsatt öppna behöver vi begränsa risken för hälso- och sjukvården, och då vet vi att vaccinet har en avgörande effekt.

Vaccinpass skulle inte vara aktuellt på arbetsplatser eller för att handla, men kan bli aktuellt på restauranger, offentliga sammankomster och allmänna tillställningar.

– Väljer man att göra saker som mer ligger på det frivilliga måste vara med och ta ett ansvar för att sjukvården inte ska bli överbelastad, säger Karin Tegmark Wisell.

”Behöver inte ställa in julen”

Man behöver inte ställa in julen, menar Karin Tegmark Wisell, men man ska inte träffas i ”större grupper”. Hur stora grupperna får vara tycker hon man ska avgöra själv, efter man vägt in hur många som är vaccinerade och hur många som är i riskgrupp.

– Man måste visa väldigt mycket omtanke om varandra. Det handlar både om att man stämmer av vilka risker man är beredd att ta. Ska man träffa någon i riskgrupp är det viktigt att man pratar med dem, så de vet om förutsättningarna.

När det kommer till nyårsfesten tycker hon att man också vara varsam.

– Välj hellre den lilla festen än den stora festen, se till att vara frisk om du går på fest och vår starka rekommendation är såklart att man ska vara vaccinerad.