Uppgifter: Regeringen och SD redo att luckra upp strandskyddet

Publicerad 2023-11-23

Regeringen och Sverigedemokraterna väntas i dagarna inleda förhandlingar om ”nya” Tidöavtalet.

En brännande fråga är enligt Aftonbladets uppgifter strandskyddet – som en majoritet av partierna vill luckra upp.

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet, vid kuster sjöar och vattendrag. Skyddet regleras i strandskyddslagen som tillkom för över 70 år sedan.

Nu förhandlar Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om att luckra upp reglerna och göra den nuvarande lagstiftningen mer flexibel, erfar Aftonbladet.

Statsminister Ulf Kristersson.

Förhandlingar i helgen

Förhandlingarna är en del av uppdateringen av Tidöavtalet, även kallat Tidö 1.1 som ska förhandlas fram under hösten.

Enligt Aftonbladets uppgifter inleds förhandlingarna på allvar i helgen. De uppges ske på statssekreterarnivå och i samordningskansliet. Senare hissas det upp till partiledarnivå för beslut.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är enligt Aftonbladets källa överens om att göra strandskyddet mer flexibelt. Moderaterna drev frågan om att avskaffa det generella strandskyddet redan i valrörelsen. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har fört fram förslag om att kommunerna ska få större inflytande över frågan än vad de har i dag, detta i syfte att göra strandskyddet mer flexibelt.

L vill inte gå lika långt

Även Liberalerna har fört fram förslag på en modernisering av strandskyddet.

Men enligt Aftonbladets uppgifter vill partiet inte gå lika långt som de övriga Tidöpartierna nu när frågan ligger på bordet.

De nya Tidöförhandlingarna väntas inte resultera i ett färdigt förslag hur strandskyddet ska se ut i framtiden. Det ska enligt Aftonbladets uppgifter snarare handla om en skrivelse om övergripande inriktning att göra strandskyddet mer flexibelt.