Interna krav på ökad konflikt mot SD inom L: ”Öka gnisslet”

Publicerad 2023-11-17

I helgen samlas Liberalerna för landsmöte i Linköping. På mötet debatteras slöjförbud, narkotikapolitik och partiet ska avgöra vem som leder L i det kommande Europaparlamentsvalet.

Men i centrum står fortsatt frågan om partiets förhållande till Sverigedemokraterna, där delar av partiet kräver att L ställer högre krav i samarbetet.

– Det borde vara väldigt mycket gnissel hela tiden i väldigt många frågor, säger Stockholmsliberalen Jan Jönsson.

Liberalerna befinner sig i limbo i opinionen. Partiet går varken upp eller ner och har befäst en position motsvarande procenten för lättöl.

Regeringsställningen har inte gett utdelning i väljarstödet.

Och partiet dras fortsatt med interna slitningar kring hur L ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, som till skillnad från L och de andra regeringspartierna ser ut att växa av samarbetet.

Jan Jönsson, ordförande för L i Stockholm och medlem i partistyrelsen, har varit mest högljudd i den interna oppositionen mot Tidöavtalet och den vänskapliga relationen med SD.

Tillsammans med partivänner från olika delar av landet står han bakom en motion som kräver att L går till val som ett självständigt parti 2026.

Partistyrelsen har gett tummen upp, men Jönsson anser att det behövs en markering för att förtydliga var hans parti står.

– Det har inte varit helt tydligt var vi står i frågan om hur vi ska
förhålla oss till SD, till exempel med regeringsposter, sedan vi ingick i Tidöavtalet, säger Jan Jönsson.

– I det där motionssvaret nu så blir det tydliggjort att våra
tidigare beslut ligger fast. Det vill säga att det för oss inte är
aktuellt att vare sig sitta i eller medverka till en regering där SD ingår.

På vilket sätt har det varit otydligt?

– Tidöavtalet innehåller ju en massa politik som är väldigt besvärande för Liberalerna.

Jan Jönsson (L)

”Har stor respekt”

Partiledaren Johan Pehrson var ytterst ansvarig för det som partiet gick med på i Tidöavtalet. I flera intervjuer har han sagt att L inte kommer att ingå i regering med SD. Fortsatt samarbete ser han dock framför sig.

– Jag har stor respekt för att många är fast i känslan och åsikten att man inte kan samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Men jag hävdar att det är rimligt att man gör det för annars kan man inte förverkliga den egna politiken.

Johan Pehrson har själv sagt att delar av Tidöavtalet är ”salta” för hans parti. En stor fråga har varit informationsplikten, som också kallats ”angiverilagarna”.

Johan Pehrson (L)

Inga ultimatum för undantag i angiverilagarna

Just nu utreds frågan och L har sagt att det ska finnas undantag för när offentliganställda ska tvingas ange personer som uppehåller sig illegalt i Sverige.

Men frågan är inte avgjord ännu och Jan Jönsson ser framför sig att en röd linje i även den här frågan tydliggörs på landsmötet i helgen.

Skulle SD, M och KD vilja gå längre än L, måste partiet hota med att lämna regeringen, anser Jönsson.

– Det måste man ju ytterst alltid kunna göra. Sen finns det inget i egenvärde i att skapa regeringskris, särskilt i den situation vi lever i nu.

– Men efter det här landsmötet så är min uppfattning att vi kommer att vara tvungna att tuffa till oss i många sakpolitiska förhandlingar därför att det här landsmötet ger tydliga gränser för mandatet.

Även Johan Pehrson vill se undantag för personal i vård, skola och delar av socialtjänsten. Men något ultimatum vill han inte ställa.

– Jag ställer inga ultimatum för utredningar som pågår. Vi tycker att det är helt bortom alla rimliga tolkningar att det här ska omfatta vård, skola och delar av socialtjänsten.

Hur går samarbetet med SD?

– Det går som förväntat. Det sker en verklighetsanpassning när man vill vara med och påverka. Det här är också uppenbart för Sverigedemokraterna och deras politik förändras ju också genom att man har ett samarbete som gör att de får flytta gränsen för vad som är möjligt.

– Men jag tycker att det går bra.

Just det där sista, att det går bra i samarbetet med SD, tycker Jan Jönsson är problematiskt.

– Det hoppas ju jag egentligen att det inte gör, därför att det borde vara väldigt mycket gnissel hela tiden i väldigt många frågor och jag tror att det är helt nödvändigt att, efter att landsmöten har fattat sina beslut, öka gnisslet eller till och med konflikterna, säger Jan Jönsson.

Jimmie Åkesson (SD)