För första gången: Klimatflyktingar ska vittna i Washington

Ska tala om förändringarna inför kommission

Publicerad 2024-03-04

Planetas invånare vadar genom de översvämmade gatorna efter att Honduras drabbats av orkanen Eta 2020. Eta kostade dussintals liv i jordskred och översvämningar från Guatemala till Panama.

De tvingades flytta på grund av klimatförändringar.

På torsdag vittnar de – som första klimatflyktingarna någonsin.

Samhällsinvånare som står under direkt hot från ökande havshöjningar, floder och andra extremväder kommer att vittna i Washington på torsdag. Det handlar om hur klimatkatastrofen tvingat människor på flykt, skriver The Guardian.

Fler på flykt undan extremväder

Inter-american commission on human rights, IACHR, kommer att lyssna till vittnesmål från människor som står i klimatkrisens frontlinje i Mexiko, Honduras, Bahamas och Colombia under en utfrågning som är begärd av grupper för mänskliga rättigheter i Latinamerika, USA och Karibien.

Ett växande antal immigranter och flyktingar söker sig till USA och andra länder för att försöka få en fristad undan kraftiga stormar, extremvärme och torka. Likaså undan långsammare klimatkatastrofer som havens försurningar, erosion vid kusterna och öknarnas utbredning.

Havet slukar fiskebyn

Ett av fallen rör Higinio Alberto Ramirez från Honduras. Förra året fick han livshotande skador när en brand förstörde ett häkte i Ciudad Juárez i Mexiko. 43 migranter från Latinamerika dog.

Ramirez, som är från en liten fiskeby som är på väg att slukas av stigande havsnivåer, försökte ta sig till USA för att betala av familjens skulder efter att tidvattenvågor förstört räkfabriken där hans pappa jobbade.

– Fallet med Ramirez familj är en tragisk påminnelse om att påtvingad migration inte handlar om framtiden. Havsnivåer har stigit på grund av klimatförändringar i decennier. Stater och humanitära insatser måste komma ikapp och se till att det finns skydd för dem, säger Gretchen Kuhner, chef för Mexikobaserade Institute for Women in Migration (Imumi) som en är en av grupperna som begärde utfrågningen, till tidningen.