Uppgift: Putins soldater vägrar utföra sina order

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2022-03-31

En hemlig rapport om sprickan i Kreml ska skaka om Putin, hoppas Pentagon.

I natt eldade brittiska underrättelsetjänsten på ännu mer.

– Ryska soldater vägrar utföra order, förstör sin utrustning och har till och med skjutit ner ett eget flygplan av misstag, säger spionchefen Jeremy Fleming.

Följ ämnen
Ukraina

Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon offentliggjorde under onsdagskvällen en tidigare hemligstämplad underrättelserapport som hävdar att en stor spricka uppstått i Kreml.

Putin uppges ha blivit vilseledd av sitt försvarsdepartement med försvarsminister Sergej Sjojgu i spetsen om läget för de ryska styrkorna i Ukraina.

Man uppger att Putin får bristfälliga och överoptimistiska uppgifter om läget i invasionen, vilket har inneburit en ”ihållande anspänning” i Kreml.

Både Pentagon, Vita huset och Storbritanniens spionchef menar att ryske presidenten Vladimir Putin kan ha blivit vilseledd av sitt eget försvarsdepartement.

Vill skaka om Putin

– Vi anser att Putin blir vilseledd av sina rådgivare om hur dåligt den ryska militären klarar sina uppgifter och hur den ryska ekonomin lamslagits av sanktionerna. De är för rädda för att ge honom sanningen, säger Vita husets kommunikationschef Kate Bedingfield.

Källor till Reuters uppger att man med de offentliggjorda uppgifterna vill skaka om Putin.

– Det kan möjligtvis vara nyttigt. Kan det skapa oenighet i ledningen? Det kan få Putin att ompröva vilka han kan lita på, säger källan.

Den till synes koordinerade informationsattacken mot Putin fortsatte i natt svensk tid när den brittiske spionchefen Jeremy Fleming, som leder Government Communications Headquarters (GCHQ) underställt underrättelsetjänsten MI5, höll ett tal i Canberra i Australien.

Han var inne på samma tongångar som Pentagon och Vita huset, skriver bland andra Reuters och Sky News.

– Putin har missbedömt situationen rejält. Vi tror att hans rådgivare är rädda för att berätta sanningen för honom, sa Fleming.

Ordervägran och låg moral

Han räknade upp ett antal punkter där Putins närmaste rådgivare missbedömt läget – och kan ha gett honom en överoptimistisk bild: Det ukrainska motståndet, styrkan i reaktionerna från väst, de ekonomiska konsekvenserna på hemmaplan, den egna militärens förmåga att kunna säkra en snabb seger.

– Även om vi tror att Putins rådgivare är rädda för att ge honom sanningen måste det som händer och nivån på felbedömningarna stå kristallklart för regimen, säger Jeremy Fleming.

”Putin har missbedömt situationen rejält”, sa brittiske spionchefen Jeremy Fleming, som leder Government Communications Headquarters (GCHQ), i ett tal.

Spionchefen hänvisade till nya underrättelseuppgifter som pekar mot att de ryska förbanden har logistiska problem och är demoraliserade.

– Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, som vägrar utföra order, saboterar sin egen utrustning och till och med sköt ner ett eget flygplan av misstag, säger Jeremy Fleming.

Förstärker med ”kanonmat”

Det har tidigare framkommit uppgifter om att Ryssland tar in legosoldater från bland annat Syrien för att förstärka de befintliga styrkorna i Ukraina.

Enligt Jeremy Fleming kommer dessa soldater ”sannolikt användas som kanonmat i ett försök att minska de egna ryska förlusterna”.

Rysslands försvarsdepartement säger att den egna militären är professionell och utför sina uppdrag i Ukraina med stor framgång, skriver Reuters.