Hemlig rapport släppt – hoppas skrämma Putin

Publicerad 2022-03-31

En djup spricka har uppstått mellan Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu, uppger Pentagon.

Nu offentliggör man en hemligstämplad underrättelserapport för att ytterligare spä på oron i Kreml.

– Det kan vara nyttigt för oss, säger en källa till Reuters.

Inför Rysslands invasion av Ukraina var USA:s strategi att offentliggöra sina underrättelseuppgifter om Putins planer på att starta ett krig i landet.

Vilka källor man kan ha inne i Kreml är en hårt bevakad hemlighet, men underrättelsen har i stora drag visat sig stämma, skriver New York Times.

Spricka i Kreml

Nu uppger försvarshögkvarteret Pentagon att Putin har blivit vilseledd av sina närmaste rådgivare om de ryska styrkornas motgångar i Ukraina.

Enligt en tidigare hemligstämplad amerikansk underrättelserapport har detta nu fått den ryske presidenten att misstro sina rådgivare och skapat en stor spricka mellan honom och försvarsdepartementet.

Man uppger att Putin får bristfälliga och överoptimistiska uppgifter om läget i invasionen, vilket har inneburit en ”ihållande anspänning” i Kreml.

– Vi anser att Putin blir vilseledd av sina rådgivare om hur dåligt den ryska militären klarar sina uppgifter och hur den ryska ekonomin lamslagits av sanktionerna. De är för rädda för att ge honom sanningen, säger Vita husets kommunikationschef Kate Bedingfield.

Enligt henne går man ut med uppgifterna nu för att visa de ”strategiska felaktigheter” Ryssland gjort i och med invasionen av Ukraina.

Vill öka oron i ledningen

Men källor inom Pentagon uppger för Reuters att man har ytterligare en anledning att offentliggöra underrättelseuppgifterna.

Man vill komplicera läget för Putin i hans strategiska funderingar framåt och skrämma upp ledningen.

– Det kan möjligtvis vara nyttigt. Kan det skapa oenighet i ledningen? Det kan få Putin att ompröva vilka han kan lita på, säger källan till Reuters.

Enligt BBC ska alla underrättelseuppgifter om Rysslands planer som USA och flera länder inom Nato offentliggjorde inför invasionen redan ha oroat ledningen i Moskva.

Man misstänker att det kan finnas västländska spioner inne i Kreml eller att deras kommunikation på något sätt blivit avlyssnade.

Försvarsministern Sergej Sjojgu har tidigare ansetts vara en av Putins mest förtrogna i den högsta ledningen, men deras relation ska ha försämrats rejält i takt med de ryska motgångarna enligt underrättelseuppgifterna.

Sergej Shoigu.

Var mystiskt frånvarande

Han har varit mystiskt frånvarande i offentligheten under invasionen och det har spekulerats i att han är svårt sjuk.

– Försvarsministern har mycket på sitt bord. Specialoperationen är i full gång. Självklart är detta inte tiden för att medverka i media, det är förståeligt, sa Putins talesperson Dmitry Peskov när han i förra veckan fick frågor om Shoigus låga profil utåt på senare i tid.

Försvarsdepartementet uppges bland annat ha mörkat för Putin att man använt värnpliktiga bland trupperna som skickat över gränsen in i Ukraina.

Han lovade först att inga värnpliktiga skulle användas i invasionen. Detta tvingades Kreml senare ta tillbaka och uppgav att man ”inlett en utredning”.

– Det visar på en klar brist i informationsflödet till den ryske presidenten, säger en källa till New York Times.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken uttalade sig om Pentagons uppgifter på en pressträff i Alger under onsdagskvällen.

– När det gäller Putin kan jag säga att en av svagheterna i en diktatur är att du inte har personer som är ärliga med ledningen eller har möjlighet att säga sanningen till ledningen, sa Blinken.

Vladimir Putin.

Den till synes koordinerade informationsattacken mot Putin fortsatte i natt svensk tid när den brittiske spionchefen Jeremy Fleming, som leder Government Communications Headquarters (GCHQ) underställt underrättelsetjänsten MI5, höll ett tal i Canberra i Australien.

Han var inne på samma tongångar som Pentagon och Vita huset, skriver bland andra Reuters och Sky News.

– Putin har missbedömt situationen rejält. Vi tror att hans rådgivare är rädda för att berätta sanningen för honom, sa Fleming.

Ordervägran och låg moral

Han räknade upp ett antal punkter där Putins närmaste rådgivare missbedömt läget – och kan ha gett honom en överoptimistisk bild: Det ukrainska motståndet, styrkan i reaktionerna från väst, de ekonomiska konsekvenserna på hemmaplan, den egna militärens förmåga att kunna säkra en snabb seger.

– Även om vi tror att Putins rådgivare är rädda för att ge honom sanningen måste det som händer och nivån på felbedömningarna stå kristallklart för regimen, säger Jeremy Fleming.

Spionchefen hänvisade till nya underrättelseuppgifter som pekar mot att de ryska förbanden har logistiska problem och är demoraliserade.

– Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, som vägrar utföra order, saboterar sin egen utrustning och till och med sköt ner ett eget flygplan av misstag, säger Jeremy Fleming.

Redan i mitten av mars framkom uppgifter att två av topparna inom säkerhetstjänsten FSB:s utlandsverksamhet gripits och satts i husarrest efter ett underrättelsefiasko inför invasionen.

Deras grupp hade ansvaret att arbeta fram en plan för att tillsätta en Moskva-trogen marionettregering i Kiev under en statskupp. De tros nu få skulden för den ryska oförmågan att förstå vidden av den ukrainska oppositionen mot i Kreml.

FSB ska också sysslat med att bygga nätverk av spioner inne i Ukraina som skulle aktiveras när invasionen inleddes.

Antingen existerade de inte – eller hade inte den effekt man hade hoppats på, skriver BBC.

Ryssland: Uppnått målen

Den amerikanska insamlingen av underrättelseuppgifter har pågått under flera veckor och Pentagon misstänker att Putin fortsatt blir vilseledd om läget i Ukraina – mer än en månad in i invasionen.

De flesta internationella bedömare är överens om att Ryssland tvingats ändra sin plan för Ukraina och sitt tänkta intåg i Kiev efter att ha lidit stora förluster, mött på hårdare motstånd än man trott och drabbats av svåra logistikproblem.

Under onsdagen uttalade sig det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konashenkov om ”den planerade omgrupperingen av trupper” från Kiev och Tjernihiv.

Han sa att den första fasen var avklarad och att man ”nått alla sina mål”.

– Planen var att tvinga fienden att koncentrera sina styrkor, resurser och utrustning i stora områden, inklusive Kiev, uppger Konashenkov.

– De skulle låsas fast på slagfältet och utan att storma städerna, för att undvika att orsaka civila förluster, skulle vi orsaka en sådan stor förlust för trupperna i Kiev att de inte kunde användas där vårt huvudfokus ligger – i Donbass. Alla dessa mål har uppnåtts.