Lär dig laga nya kli...mmmaten
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03
Köp svenskt – och följ säsongerna
Jag vill ha kebabpizza slivovitza. Och köttfärs, torsk, lövbiff.
Men framtiden kräver vegomat – lägre utsläpp av växthusgaser.
Motvilligt går jag till en vegetarisk kock. Två timmar senare spinner jag som en katt. Slickar i mig godaste maten på flera månader, serverad av Ulrika Brydling, ledare för Juniorkocklandslaget.
Hon har just rostat morötter, fänkål, rotselleri, purjolök och palsternacka i ugnen. Hårt, på 250 grader.
– Det kommer fram mer smaker när det rostas. Jag gillar det nötiga, säger Ulrika.
Sen säger hon något som får mig att rygga:
– Det är skittråkigt med recept. Gå på känsla!
Strax får jag lite fast mark under fötterna igen:
– Våga släppa ditt gamla tänk. Vad ser gott ut?
I dag hittade Ulrika flera oväntade saker i butiken, som ekologisk fänkål. Helst följer hon säsongen och köper svenskt.
”Gör morotsbiffar”
Till och med i april går det att få tag i färska, svenska grönsaker: jordärtskocka, palsternacka, lök, morot och rödbetor. Men vad ska man göra med dem? – Morotsbiffar, föreslår Ulrika. Eller varför inte linssoppa med lök?
Hon håller med om att det är tufft att vara vegetarian:
– Med kött och fisk får man en mer varierad kost. Tänk på att få i dig kolhydrater, protein, fett och järn. Till exempel från fullkornspasta, linser, nötter, bönor, fårost och broccoli.
Det krävs en hel del egna insatser om man ska följa Ulrikas råd:
– Odla morötter och rabarber i lådor på balkongen. Plocka blåbär och svamp i skogen. Man får inte vara så bekväm och tro att allt gott finns att handla.
”Prova – och lär dig”
När du står vid spisen finns bara en ledstjärna:
– Smaka av, smaka av. Tänk efter, är det gott eller inte? Då lär du dig smaknyanser. Det är som med vin: ju mer man provar, ju mer lär man sig, säger Ulrika Brydling.