Varianten ökar i Europa: Så deltasäkrar du din utlandsresa

Reseexperten reder ut: Det här gäller just nu

Av: 

Rósanna Róbertsdóttir

Coronapandemin

Är det fritt fram att resa nu – eller ångrar du snart den där flygstolen?

Aftonbladets reseexpert Lottie Knutson reder ut vad som gäller – och vad du ska undvika.

– Personligen hade jag inte varit orolig för att resa inom EU, säger hon.

Många har bokat den där efterlängtade utlandsresan i sommar – men är det verkligen bara att hoppa på flyget?

Den mer smittsamma deltavarianten ökar just nu i hela Europa. I Storbritannien står den för 95 procent av alla nya fall och i länder som Portugal, Spanien och Malta har spridningen gjort att restriktionerna för semestersugna britter har skärpts.

De flesta länder inom EU är rätt smidiga att resa till från Sverige i dag, enligt Lottie Knutson. Men det finns närliggande och populära destinationer som blivit krångligare. Och länder att undvika.

– Jag skulle avråda från att åka till England på grund av ständigt förändrade restriktioner och hårda krav på inresande. Turkiet bör man också kolla extra på eftersom det fortfarande ligger en avrådan från UD, säger Lottie Knutson.

– USA får vi ju inte åka till, och jag vet tyvärr inte när det ändras.

Sverige har slopat reseavrådan till USA, men landet har fortfarande ett inreseförbud för EU-medborgare.

Det ska du ha koll på

Bland coronapass, pcr-test, antigentest, karantän, reseintyg, hälsodeklarationer och försäkringar finns ett och annat att ha ordning på.

– Men när man väl lärt sig systemet är det egentligen inte något konstigt, säger Lottie Knutson.

Fullvaccinerade glider numera igenom Arlandas spärrar utan att testa sig – om de har ett coronapass och i vissa fall en hälsodeklaration.

Coronapasset laddas ned gratis från sajten Covidbevis, och börjar gälla sju dagar efter vaccinationen.

– Passet ger dig en QR-kod. De flesta länder kräver två sprutor, men i vissa räcker det med den första, säger Lottie Knutson.

Om någon vecka ska det bli möjligt att använda coronapasset även för att påvisa negativa provsvar.

Till shoppen
Såhär ser coronapasset ut.

Antigentest, pcr-test och reseintyg

Men tills dess krävs ett pcr-test, eller för vissa destinationer ett antigentest (snabbtest), för den ovaccinerade, samt ett reseintyg med provresultatet på engelska. Båda testerna tas genom att svalget eller näsgången topsas med en provtagningspinne.

– Provresultatet kollas en gång, vid incheckning, eller vid gate innan du går på planet, säger Lottie Knutson.

Att få provsvar från ett antigentest kan gå på en kvart, men pcr-testet tar ofta en dag. De allra snabbaste pcr–testerna finns, för en lite dyrare peng, på Arlanda och på Landvetter.

– Om det blir något strul finns alltså möjligheten att åka in, ta testet och sova nära flygplatsen.

Vissa länder kräver ett negativt test för att få stiga på planet.

Priset på test och reseintyg kan skilja sig markant, från runt 500-lappen till 2 500 kronor.

– Mitt viktigaste råd är att shoppa runt, kolla lite på nätet, det kan skilja många hundralappar i pris. Bokar man charterpaket sponsras testet med två tredjedelar. Det kostar alltså 500 kronor i stället för 1 500.

På hemresan behöver svenska medborgare inte ta något covidtest för att komma in i Sverige.

Stranden i Cala Major, Palma, Mallorca, Spanien.

Försäkra dig

Lottie Knutson rekommenderar starkt att alla som reser under pandemin tecknar en reseförsäkring. Den kan ingå i hemförsäkringen, men går annars att köpa separat.

– Om du bli sjuk och därmed tvingas stanna kvar i ett land och sitta isolerad så täcker vanligtvis inte den vanliga hemförsäkringen dina extra nätter, till skillnad mot reseförsäkringen.

En annan risk för den som blir sjuk är att det europeiska försäkringskortet, som Lottie Knutson råder alla att bära med sig, inte hjälper, eftersom att det bara täcker offentlig sjukvård.

– Eftersom sjukvården är tungt belastad på många platser nu blir reseförsäkringen viktig. Den gör att du kan gå till en privat klinik om du skulle behöva det.

Hon tipsar också om att betala med kreditkort, för att lättare få pengarna tillbaka om något strular. Hon flaggar för att många flygbolag haft ett ekonomiskt svajigt år.

– Att åka med lågprisbolag är skakigt just nu. Men är det svinbilligt kanske du kan leva med risken att bli strandad och få köpa ny biljett.

Resenärer på Heathrow i London.

Stanna i Europa

De flesta länder inom EU har anpassat sig till EU:s riktlinjer i dagsläget, även om de har möjligheten att lägga till egna principer.

– Gemensamma regler för EU trädde i kraft för några dagar sedan och det märks. Länderna harmonierar successivt sina regler för till exempel hur gammalt ett barn måste vara för att behöva visa prov på pcr-test, säger Lottie Knutson.

Att resa utanför EU kan bli betydligt mer komplext, inte minst eftersom det ligger en avrådan från UD på de flesta länder utanför EU.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Så reser du säkert på semestern

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronapass

Resor

Covid-19

Lottie Knutson

Deltavarianten

Coronaviruset