Covidbevisen börjar gälla – länderna du kan resa till efter bara en dos

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2021-07-01

Nu börjar EU:s covidbevis gälla för inresa till flera europeiska länder.

Men kraven är fortfarande olika – och i vissa fall räcker det med att ha fått en vaccindos för att slippa karantän.

VI har listat vad som gäller i Europa just nu.

Belgien

De nya reglerna med covidpass gäller från 1 juli och innebär bland annat att personer som reser till Belgien från grön- och orangelistade länder kommer slippa karantän. Kommer man från ett rödlistat land så måste man visa upp ett covidpass för att få komma in i landet. Passet gäller de som nyligen vaccinerats för covid-19, tillfrisknat efter att ha smittats eller nyligen gjort ett negativt coronatest. 

Läs mer på Schengen visa info.

Kabinpersonalen går igenom säkerhetsrutinerna.

Bulgarien

Covidpass gäller från 1 juli. Enligt EU-kommissionens riktlinjer kommer passet att gälla för de som nyligen vaccinerats för covid-19, tillfrisknat efter att ha smittats eller nyligen gjort ett negativt coronatest. Passet kommer att vara tillgängligt både digitalt och i pappersform och kommer att vara gratis. 

Läs mer på Schengen visa info.

Flygplan på terminal fem på Arlanda.

Cypern

Sedan 10 maj välkomnar Cypern fullt vaccinerade turister från bland annat alla EU-länder, utan inreserestriktioner, och sedan 1 juli kan man visa upp detta med EU:s digitala covidbevis, som man måste ladda upp på portalen Cyprus flight pass inom 24 timmar före avresa. Sedan 24 juni räknas Sverige som ett orange land, vilket innebär att svenskar som anländer till Cypern och inte är fullt vaccinerade måste uppvisa ett negativt PCR-test som inte får vara äldre än 72 timmar före avgång. Resultatet ska också laddas upp på Cyprus flight pass-sidan. Den ger ett inresetillstånd som är obligatoriskt för alla Cypernresenärer.

Läs mer på Sveriges ambassad på Cyperns hemsida.

Palmer på stranden i Larnaca

Danmark

Personer som fått en full vaccinering behöver inte covidtesta sig före inresa till Danmark, om man kan styrka en full vaccination med ett EU-coronapass. För att du i Danmark ska anses vara fullvaccinerad ska det ha gått minst två veckor och som mest åtta månader sedan vaccinationsprocessen avslutades. Detta måste du styrka med EU:s coronapass eller om du kan visa att du bor i ett EU- eller Schengenland.

Om du varit sjuk med covid-19 och tillfrisknat så måste du kunna visa upp ett positivt PCR-test som tagits minst 14 dagar och högst åtta månader innan avresa.

Övriga inresande måste presentera ett negativt PCR-test, som ska ha tagits 72 timmar före inresa eller ett antigentest som ska ha tagits 48 timmar före inresa. Detta gäller även barn över 15, oavsett om de reser med en färdigvaccinerad förälder eller inte.

Danmark klassar länder som gröna, gula, orange eller röda enligt coronasituationen i landet, och olika regler gäller beroende på vart man reser från, var man bor och var man har vistats de senaste två veckorna innan ankomst.

Läs mer på danska coronainformationssidan coronasmitte.dk.

Nyhavn, Köpenhamn.

Estland

För inresande som inom sex månader innan ankomst har varit bekräftat sjuka i covid och sedan friskförklarat av en läkare, eller som inom sex månader innan ankomst blivit fullvaccinerade mot covid, krävs ingen självisolering vid ankomst till Estland.

Läs mer på estniska utrikesdepartementets hemsida.

Tallin, Estland.

Finland

Inresor till Finland från EU- och Schengenländerna är tillåtna för personer som fått en godkänd vaccinationsserie mot covid-19 och minst två veckor passerat sedan den sista vaccinationen, för personer som varit sjuka med covid-19 och som fått minst en dos av ett godkänt covid-19-vaccin minst sju dygn före ankomst, samt för personer som mindre än sex månader tidigare har haft covid-19 och blivit friska.

Läs mer på Sveriges ambassad i Finlands hemsida.

Färja på väg till Finland.

Frankrike

Vid inresa till Frankrike från Sverige krävs inget nödvändigt skäl för resan och fullvaccinerade resenärer kan resa in utan krav på test. En resenär anses vara fullvaccinerad när det gått två veckor efter andra dosen av de vaccin som kräver dubbel injektion, till exempel Pfizer, Moderna och Astra Zeneca, eller fyra veckor efter vaccin som kräver en dos, som till exempel Johnson & Johnson. För personer som redan varit sjuka i covid-19 och tillfrisknat räcker det med en dos, som ska ha tagits för minst två veckor sedan.

Läs mer på Sveriges ambassad i Frankrikes hemsida.

Strandpromenaden Promenade des Anglais i byen Nice på Rivieraen i Frankrike.

Grekland

Alla över 12 år som anländer till Grekland måste antingen visa upp ett negativt covidtest taget inom 72 timmar innan ankomst, ett negativt antigentest som inte får vara mer än 48 timmar gammalt, EU:s digitala covidbevis för vaccination som visar att man vaccinerats mot covid-19, där det måste ha gått minst 14 dagar sedan den andra dosen, eller ett certifikat som påvisar att man blivit sjuk med covid och tillfrisknat de senaste två till nio månaderna, vilket man kan styrka med att visa upp ett positivt PCR-test. Inresande till Grekland måste även fylla i ett inreseformulär (PLF) senast 24 timmar innan ankomst.

Läs mer på Sveriges ambassad i Greklands hemsida.

Strandgatan Agia Marina utanför Chania på Kreta i Grekland.

Irland

Enligt premiärminister Micheál Martin kommer Irland från och med 19 juli att starta med covidpass som ska tillåta irländska medborgare att resa fritt i EU och göra det lättare att komma till Irland från EU, USA och Storbritannien. Till dess gäller krav på så kallad ”rörelsebegränsning” i 14 dagar för alla inresande till Irland. Rörelsebegränsning innebär att man undviker kontakt med andra människor och sociala sammankomster i den mån det är möjligt. Perioden avslutas tidigare om man kan visa upp ett negativt covid-test, vilket får tas tidigast fem dagar efter ankomst.

Läs mer på Sveriges ambassad på Irlands hemsida.

Micheál Martin, Irlands premiärminister.

Island

Från och med 1 juli är vaccinerade resenärer och de som kan bevisa med ett PCR- eller antikroppstest att de redan fått covid-19 och tillfrisknat undantagna från alla inresebestämmelser. De behöver inte visa ett negativt covidtest vid ankomst. Vaccinerade resenärer måste visa upp ett internationellt vaccinationsintyg om att de är fullvaccinerade, och det måste ha gått 14 dagar sedan den andra dosen (eller den enda, om man tagit Johnson & Johnson) tagits. Från och med 1 juli behöver inte heller barn födda 2005 eller senare visa upp ett negativt PCR-test vid ankomst till Island.

Läs mer på isländska hälsodepartementets hemsida.

Blå lagunen söder om Reykjavik.

Italien

Från och med 1 juli ska inresande till Italien från ett annat EU-land kunna visa upp ett giltigt covidbevis som styrker att man vaccinerats, testat negativt eller friskförklarat från covid-19. Tar man ett vaccin där det krävs två doser så kan intyget utfärdas från den 15 dagen efter vaccinationen, och är giltigt fram till nästa dos. Vid andra vaccinationsdosen (eller enda om man tar ett endosvaccin som till exempel Janssen eller Johnson & Johnson) utfärdas covidbeviset ett par dagar och gäller i nio månader efter sista dosen. Vid PCR- eller antigent testresultat utfärdas covidbeviset inom några timmar och gäller i 48 timmar från testtillfället. För personer som friskförklarats från covid-19 utfärdas covidbeviset dagen efter friskförklaringen och gäller i sex månader. Personer som de senaste sex månaderna smittats av covid-19 och sedan blivit friska behöver bara ha tagit en vaccindos för att få komma in i Italien.

Läs mer på Sveriges ambassad i Italiens hemsida.

Den italienska semesterrön Ischia.

Kroatien

Vid inresa till Kroatien måste man uppvisa ett negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar, ett negativt antigentest som är godkänt av EU och inte äldre än 48 timmar, ett bevis på att du tillfrisknat efter coronainfektion och fått en dos vaccin senast sex månader efter sjukdom, eller ett bevis på att du vaccinerats med minst en dos. Om du fått Pfizer, Moderna eller Sputnik så måste du ha fått den för 22 till 42 dagar sedan. För Astra Zeneca ska man ha tagit den mellan 22 och 84 dagar tidigare. Har du fått en dos av Janssen eller Johnson & Johnson, och därmed är färdigvaccinerad, så kan du resa in efter 14 dagar. Har du fått två doser gäller ingen karenstid. Saknar man allt ovanstående kan man betala för ett test vid ankomst och får sedan självisolera tills man fått ett negativt resultat.

Läs mer på Sveriges ambassad i Kroatiens hemsida.

Dubrovnik i Kroatien.

Lettland

Fullvaccinerade personer och personer som haft covid-19 under de senaste sex månaderna och tillfrisknat behöver inte testa sig eller självisolera vid ankomst för att åka till Lettland, men behöver visa upp EU:s digitala covid-19-certifikat. Övriga resenärer från Sverige måste visa upp ett negativt covidtest som inte får vara äldre än 72 timmar, och självisolera i tio dagar. 

Läs mer på Sveriges ambassad i Lettlands hemsida

 Semesterorten Jurmala i Lettland.

Litauen

Resenärer till Litauen slipper övriga inreserestriktioner om de fått sin andra dos av Pfizer-vaccinet, om det gått två veckor sedan de tagit den enda dosen av Johnson & Johnsons vaccin eller andra dosen av Moderna eller Astra Zenecas vaccin. Personer som insjuknat i covid-19 inom de senaste sex månaderna och tillfrisknat är också undantagna från reglerna. För övriga resenärer gäller att visa upp ett negativt covid-test som inte får vara äldre än 72 timmar.

Läs mer på Schengen visa info.

Vilnius, Litauen.

Luxemburg

Inresande till Luxemburg måste uppvisa ett vaccinationscertifikat gällande vaccin godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten, ett intyg om tillfrisknade i närtid eller ett negativt covidtestresultat. Är testresultatet av typen NAA (nucleic acid amplification) så måste det ha genomförts tidigast 72 timmar innan ombordstigning. Är det ett antigensnabbtest så får det inte vara taget mer än 48 timmar innan avresa. 

Läs mer på svenska ambassaden i Luxemburgs hemsida.

Turister på väg på resa.

Malta

Från 1 juli får alla med ett EU-godkänt covidpass resa till Malta utan restriktioner. Barn mellan 5 och 11 måste visa upp ett negativt PCR-test som tagits inom 72 timmar innan ankomst.

Läs mer på Maltas hälsodepartements hemsida.

Alla med ett godkänt covidpass kan åka till Malta utan restriktioner från och med den 1 juli.

Nederländerna

Svenska resenärer kan från och med 1 juli resa in i Nederländerna utan krav på vaccinationsbevis eller negativt PCR-test.

Läs mer på Sveriges ambassad i Nederländernas hemsida.

Norge

Boende i Norge, i ett land som Norge klassar som grönt, i ett land i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), Schengen eller Storbritannien kan nu resa in till Norge utan att behöva sitta i karantän. Detsamma gäller utlänningar som är fullt vaccinerade eller som kan visa upp att man genomgått covid-19 de senaste sex månaderna och kan styrka det på ett tydligt sätt, såsom med ett covidcertifikat med en QR-kod.

Läs mer på norska regeringens hemsida.

Karl Johans gata i centrala Oslo.

Polen

Resenärer som kan visa upp ett negativt covidtestresultat vid ankomst slipper sitta i karantän. Testresultatet måste vara på engelska eller polska och får inte vara äldre än 48 timmar när man passerar polska gränsen. Även barn under 12 och fullvaccinerade personer som tagit sin sista dos minst 14 dagar innan ankomst slipper karantän. Övriga personer som ankommer till Polen måste sitta i tio dagars karantän, men man kan testa sig vid ankomst och avbryta karantänen när man fått ett negativt resultat. 

Läs mer på polska regeringens hemsida.

Uteservering i polska huvudstaden Warsawa.

Portugal

För flygresa till Portugal krävs ett negativt PCR-test som tagits inom 72 timmar före avfärd. Till fastlandet går det även att visa upp ett negativt EU-godkänt antigentest som tagits inom 24 timmar före ombordstigning. Undantag gäller barn under 12. Inresande från andra EU-länder rekommenderas att använda sig av EU:s covidpass.

Läs mer på Sveriges ambassad i Portugals hemsida.

Utsikt över Lissabon.

Rumänien

Rumänien klassar just nu Sverige som ett grönt land, vilket innebär att inresande från Sverige inte behöver uppvisa ett negativt PCR-test eller sitta i karantän.

Läs mer på Sveriges ambassad i Rumäniens hemsida.

Schweiz

Den 26 juni släppte Schweiz på reserestriktionerna och resenärer från Schengen behöver inte längre sitta i karantän vid ankomst. Nu räcker det med att vara vaccinerad, att kunna visa upp ett negativt PCR-test eller att kunna visa upp intyg på en nyligen genomgången infektion för att få resa in i landet.

Läs mer på Schweiz migrationsdepartements hemsida, på schweiziska hälsomyndighetens hemsida eller på Sveriges ambassad i Schweiz hemsida.

Solnedgång i Bern.

Spanien

Just nu klassar Spanien Sverige som ett högriskland, med undantag för mellersta Norrland och Stockholm. Om din bostadsort ligger i något av dessa områden behöver du inte visa upp något covidcertifikat.

Alla övriga passagerare över 12 år som reser till Spanien från Sverige måste visa upp ett certifikat som intygar att man blivit fullt vaccinerad mot covid-19 senast 14 dagar före inresa, att man fått ett negativt PCR-test eller EU-godkänt antigentest som inte får vara mer än 48 timmar gamla vid inresa, eller ett intyg på att man de senaste sex månaderna smittats av covid-19 och sedan blivit frisk.

Flygresenärer – även de från Stockholm och mellersta Norrland – måste fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien. Kör man bil till Spanien behöver man inte visa upp hälsoformuläret. Däremot så omfattas passagerare som fyllt 12 år av kraven på test, vaccinationsintyg eller intyg av tidigare smitta.

Läs mer på Sveriges ambassad i Spaniens hemsida.

Gamla stan i Palma på Mallorca.

Slovakien

Inresande från Sverige till Slovakien kan slippa karantän genom att visa upp ett negativt PCR-test som inte får ha tagits längre än 72 minuter innan ankomst. Om man har tagit första dosen av ett tvådosvaccin minst 21 dagar tidigare men inte för mer än 90 dagar sedan så slipper man också inreserestriktioner och det gäller även om man fått ett endosvaccin för minst 21 dagar sedan, men inte för längre än ett år sedan. Personer som kan styrka att de haft covid-19 det senaste halvåret och blivit friska igen får också komma in i Slovakien utan karantän. Det gäller även barn under 18. För övriga inresande från Sverige till Slovakien gäller 14 dagars karantän, som kan avslutas så snart man fått ett negativt testresultat.

Läs mer på Sveriges ambassad i Slovakiens hemsida

Bratislava, Slovakien.

Slovenien

För svenska medborgare som reser till Slovenien gäller tio dagars karantän, men man slipper om man visar upp ett negativt covidtest som utfärdats i ett EU-land. Är det ett PCR-test så får inte vara äldre än 72 timmar. Om det är ett antigentest får det inte ha gått mer än 48 timmar sedan testet gjordes. De som kan intyga att de drabbats av covid-19 inom de senaste sex månaderna och tillfrisknat, eller som har vaccinerats mot covid-19, slipper karantän. När det kommer till vaccin så gäller olika regler beroende på vilket märke man tagit. Har man fått sin andra dos av Pfizers vaccin så måste det gå sju dagar innan man får komma in i Slovenien. Har man tagit Astra Zenecas vaccin så måste man däremot vänta tre veckor.

Läs mer på Sloveniens regerings hemsida.

Uteservering i Ljubljana.

Storbritannien

Storbritannien är inte längre med i EU och omfattas inte heller av unionens nya covidpassystem. Sverige klassas som ”amber” på Storbritanniens trafikljussystem, vilket innebär att man vid resa från Sverige till Storbritannien måste testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa, fylla i ett webbformulär inom 48 timmar före ankomst, självisolera i tio dagar efter ankomst, testa dig två gånger efter ankomst, på dag två och dag åtta. Dessa test måste bokas innan avresa och resenären står själv för kostnaden. Efter dag fem finns även möjlighet att avsluta sin självisolering genom att göra ett så kallat test to release – ytterligare ett test som resenären bekostar.

Läs mer på Sveriges ambassad i Storbritanniens hemsida.

Uteservering i Hammersmith, London.

Tjeckien

Från och med den 1 juli kommer endast EU:s digitala covid-certifikat att godkännas för inresa från Sverige till Tjeckien. Med certifikatet måste man kunna visa att man vaccinerats mot covid-19 och att det gått minst 22 dagar efter att man fått första dosen.

Läs mer på Sveriges ambassad i Tjeckiens hemsida.

Floden Moldau i Prag.

Tyskland

Från och med den 27 juni klassas Sverige inte längre som riskområde, med undantag för regionerna Kronoberg, Norrbotten och Värmland. Därmed faller kraven på negativt test, vaccinering eller tillfrisknande från covid-19 samt karantän och digital anmälan, för alla inresande med bil som inte kommer från de tre berörda regionerna.

De som befunnit sig i Kronoberg, Norrbotten eller Värmland ska innan inresan anmäla sig digitalt på denna länk. Där ska man även senast 48 timmar efter inresan ladda upp ett negativt test, intyg på vaccinering eller tillfrisknande från covid-19.

Vid samtliga flygresor till Tyskland krävs uppvisande av ett negativt PCR-test som inte får vara mer än 72 timmar gammalt vid inresan, ett antigentest som inte får vara mer än 48 timmar gammalt vid inresan, eller intyg på full vaccinering eller tillfrisknande för alla personer över sex år. Personer som tillfrisknat från covid-19 ska kunna visa upp ett positivt PCR-test som måste vara minst 28 dagar och högst sex månader gammalt.

Läs mer på Sveriges ambassad i Tysklands hemsida.

Spårvagnar i Frankfurt.

Ukraina

Ukrainas gränser är öppna för utländska resenärer. Man behöver dock ha en försäkring som täcker covid-vård i Ukraina, dokument som styrker att resenären är fullvaccinerad mot covid-19, ett negativt PCR-test som inte får vara äldre än 72 timmar eller ett antigensnabbtest from inte får vara äldre än 72 timmar .

Läs mer på Sveriges ambassad i Ukrainas hemsida.

Vaccinkö i Kiev.

Ungern

Just nu får endast ungerska medborgare, deras anhöriga eller boende i landet rätt att resa in i Ungern. Utländska resenärer får komma in i landet om resan motiveras av till exempel studier, jobb eller fotbolls-EM, där man måste visa upp matchbiljett vid ankomst.

Läs mer på Sveriges ambassad i Ungerns hemsida.

Balatonsjön i Ungern.

Österrike

Det krävs inte längre någon karantän vid inresa till Österrike från Sverige, men inresande måste antingen vara vaccinerade, ha tillfrisknat från covid-19 eller kunna visa upp ett negativt covidtest. Har man tagit ett endosvaccin så gäller det först 22 dagar efteråt, och högst i nio månader. Ett tvådosvaccin är giltigt vid inresa antingen mellan 22 dagar och tre månader efter första dosen, eller direkt efter att andra dosen tagits och nio månader framåt. 

Läs mer på Sveriges ambassad i Österrikes hemsida.

Flygresenärer i Wien.

Fem frågor om Sveriges covidpass

– med Linda Zobal, digital strateg på E-hälsomyndigheten.

Just nu kan man endast få in informationen om antal doser vaccin man fått i covidpasset. Flera länder kräver att all information ska ske via covidpasset, alltså PCR-test, antigentest, genomgången sjukdom de senaste sex månaderna och så vidare. Betyder detta att svenskar inte kan resa till vissa länder?

Det kommer att vara möjligt att resa inom EU i sommar även om man inte är vaccinerad eller fått sitt covidbevis, bland annat tack vare övergångsregler medan covidbevisen införs. Men när covidbevisen är införda kommer de att underlätta.

En övergångsperiod på sex veckor i EU-förordningen innebär att den som inte är vaccinerad kan göra precis som i dag vid utlandsresor: testa sig och begära ett reseintyg och visa upp det.

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.

I e-tjänsten Covidbevis kan du från den 1 juli få ett bevis på vaccination.

Vad kommer synas i covidpasset?

Ditt covidbevis innehåller information om namn, födelsedatum, utfärdandedatum, information om vaccin, test eller tillfrisknande samt ett unikt identifieringsnummer. Uppgifterna finns bara i ditt covidbevis.

Ditt covidbevis innehåller bara de uppgifter som är helt nödvändiga. Uppgifterna får inte sparas i länder som du besöker. Det är bara bevisets giltighet och äkthet som kontrolleras, och det görs genom att kontrollera vem som har utfärdat och signerat det. Den QR-kod som finns i beviset har en digital signatur som skyddar mot förfalskningar.

När kommer den andra informationen (antigen, pcr osv osv) kunna läggas till i covidpasset?

Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är anslutet till tjänsten Covidbevis.

Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.

Vad behöver folk veta nu när covidbeviset släpps?

Inom sju dagar efter att du fått ditt vaccin kan du hämta ditt covidbevis digitalt på www.covidbevis.se.

Du behöver ha en e-legitimation.

Covidbevis är till för resor inom Europa.

Det är ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller i det land som du ska resa till. UD samlar senaste informationen på www.swedenabroad.se.

Kan man fortfarande resa in i länder med pappersintyg på PCR-tester och annan information som krävs?

Ja, det går bra till och med den 11 augusti enligt EU som har satt en övergångsperiod eftersom länderna behöver tid på sig för att ta fram lösningar.

Men observera att länderna bestämmer över vad de kräver eftersom de ska kunna agera utifrån smittläget, som ju kan ändras.