Stora utmaningar för butiker – sommarrean kan bli avgörande

Läge att göra fynd: ”Ovanligt låga priser”

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets sommarrea kan leda till en historisk prispress – och bli helt avgörande för butikernas överlevnad.

– Det är otroligt viktigt att de lyckas sälja sina varor under rean, säger Carl Vult von Steyern på Prisjakt.

Vanligtvis brukar strategin vara lyckad: Butiker fyller på sina lager med produkter i början av året, och det lilla sortiment som inte sålts under säsongen reas ut på sommarrean.

Men i år är situationen en annan. Efter coronavåren sitter butiker på mängder av osålda varor och överfulla lager – en tuff situation för många handlare.

– Jag skulle vilja påstå att årets sommarrea är helt avgörande för om vissa butiker på lång sikt ska klara sig eller inte, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på jämförelsesajten Prisjakt.

Hur vissa butiker presterar under årets sommarrea kan vara avgörande för om det blir konkurs eller inte.
Foto: Getty images
Hur vissa butiker presterar under årets sommarrea kan vara avgörande för om det blir konkurs eller inte.

Flera stora utmaningar

Butikernas största utmaning handlar om förändringen i efterfrågan till följd av coronapandemin. Många butiker har stått tomma under våren, e-handeln har ökat och försäljningen kan ha gått ner på grund av personers försämrade privatekonomi.

– Men det handlar också om produktionsstopp hos vissa tillverkare som har lett till att butiker inte kan möta den efterfrågan som finns, säger Vult von Steyern.

Många butiker kommer nu att tömma sina stora restlager genom kampanjer och ovanligt låga priser – vilket kan leda till en historisk prispress. Främst handlar det om säsongsbetonade produkter där det för butikerna är viktigt att sälja av de äldre modellerna så att de sedan kan göra plats för de nya.

– Butiker med ett stort överblivet produktlager som varken passar säsongen eller konsumenternas preferenser kan skada försäljningen på lång sikt, säger Vult von Steyern.

Foto: Alexander Donka
Carl Vult von Steyern.

Vissa saker blir dyrare

Men det finns också exempel där produkter i stället stiger i pris, på grund av produktionsstopp hos tillverkarna till följd av pandemin. Ett exempel är den populära tv-spelkonsolen Nintendo Switch som i princip är slutsåld i hela Sverige.

– När nya produkter fylls på i lager kommer inledningsvis efterfrågan vara större än utbudet, vilket kan innebära en prisuppgång, säger Carl Vult von Steyern.

Så mycket sjönk priserna som mest under sommarrean 2019*
Modevaror: 5,07 % billigare
TV-spel och konsoler: 5,21 % billigare
Mobiltelefoner: 3,9 % billigare
Högtalare & hörlurar: 2,95 % billigare
Datorer och tillbehör: 1,61 % billigare
Audio och video: 1,39 % billigare
Skönhet och hälsa: 1,24 % billigare
Publicerad:

LÄS VIDARE