”Jag vet ju att receptet är bra”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-17

Benny har tränat på sitt hemrökta recept i tio år

AVESTA. Lax grillad på alspån, kol och enkvistar.

Benny Andersson vet att denna sprakande rökbehandling är en succé. Receptet har han finslipat i tio år.

Vi säger så här: Aftonbladets testpatrull behövde inte lämna Dalarna hungrig. Så har Benny Andersson, 51, också sitt recept i fingerspetsarna.

– Jag har gjort det här i tio år ungefär. Jag har haft tid på mig att vidareutveckla det.

Han grillar inte bara laxar åt sig själv och den egna familjen.

– Jag gör några stycken och ger till kompisar och arbetskamrater. Särskilt till midsommar är det många som vill ha.

Nobbar nymodigheter

Det blir ett 30-tal laxgrillningar om året. Men nymodigheter som el-och gasolgrillar kommer aldrig på fråga.

– Det är ingen sport och ger inte den rätta känslan. Man måste ha lite ordentlig rök.

Matlagningsintresset finns i släkten, exempelvis hos sonen Fredrik i kocklandslaget.

– Skriv inte det för då tror alla att det är han som gjort receptet. Men han har aldrig lagat den här rätten. Däremot brukar han vilja äta den när han kommer hem.

Har redan fått pris

Köket i Bennys och frun Elisabeths lägenhet i Avesta är modernt. Vid spisen står en uppsjö av olika matlagningsoljor.

– Jag gillar att laga mat över huvud taget. Det är inte bara grillning. Och vi står gärna tillsammans i köket, min fru och jag.

Ödmjukt säger han att en vinst i tävlingen inte spelar någon roll. I nästa stund berättar han att receptet redan vunnit Avesta tidnings tävling.

– Jag vet ju att det är bra, säger han och ler.

Bennys recept

Grillad lax med potatissallad är Benny Anderssons tävlingsbidrag.

Rökt lax i grill

För 6-8 personer

Ingredienser:

1,5 kg benfri filé med skinn

2 tsk gula senapsfrön, stötta i mortel

2 tsk bruna senapsfrön, stötta i mortel

2 tsk nymald svartpeppar

2 tsk citronpeppar

2 tsk salt

Till grillen:

5 dl rökspån

4–5 små enkvistar

Briketter

Sås:

2,5 dl gräddfil

1 tub pepparrotsvisp

1 dl dill

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Lägg rökspånen och enkvistarna i blöt i minst 20 minuter. Blanda kryddorna till laxen och krydda laxen rikligt. Låt briketterna brinna ner till en askgrå glödbädd. Skrapa ihop glödbädden till ena sidan. Häll av rökspånen och fördela de fuktiga spånen på glödbädden. Lägg på enkvistarna. Lägg sedan på grillgallret och laxfilén med skinnsidan nedåt, en bit bort från glödbädden. Täck med locket och lämna spjällen öppna i botten och på locket.

Barbecuegrilla laxfilén i 35–45 minuter, i 125–135 gradig värme.

Laxen är klar när du kan lossa köttet från skinnet.

Potatissallad

Ingredienser:

2 dl olivolja

3 st äggulor

2 msk dijonsenap

1 msk grovkornig senap

1 msk vitvinsvinäger

Salt & svartpeppar

1 kg kokt potatis (kall)

1 röd paprika

1 gul paprika

2 st rödlökar

En bit purjolök

1 förpackning ärtskidor

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med lite olja i taget, avsluta med att vispa i senapen och vitvinsvinägern. Salta och peppra. Vänd ner potatisen med de hackade grönsakerna, låt stå över natten.

Juryn kommenterar

Jon Hansson, jurymedlem, kommenterar finalisterna.

”Det doftar härligt om den här grillade och hemrökta laxen. Kryddningen med stötta senapskorn passar fint.”

Finalistens knep

Blanda kol och briketter för att få rätt grilltemperatur.

Grilla med lock – för att strypa ned värmen.

Våga pröva dig fram och testa nya saker.