Krämig paella med chorizo, pilgrimsmussla, gambas & hälleflundra
Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2007-07-18
Programmet sänds i TV7 – 3/8 klockan 18.00 & 20.00
Publiceras på aftonbladet.se – 15/8
Recept: Johan Jureskog/Rolfs Kök/Kocklandslaget
4 pers.
200 g arborioris
1 dl torrt vitt vin
2 finhackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad fänkål
2 msk olivolja
2 kuvert á 0,5 g saffran
1 dl vitt vin
6-8 dl Hummerfond
1 msk brandy
1 msk portvin
100 g riven parmesan
100 g chorizosmör (50 g ugnsbakad chorizo, 50 g smör)
1,5 dl frysta små ärtor
1 dl hackad inlagd grillad paprika
1 msk dragon (hackad)
FISK & SKALDJUR
4 jättegambas
4 stora pilgrimsmusslor
4 bitar hälleflundra á 50 g eller lax
olivolja till grillning
GARNERING
Körvel, dragon, gräslök
God olivolja
PAELLA
Svetta schalottenlöken, vitlöken och fänkålen i lite olivolja. Häll därefter i riset rör runt till riset blivit glansigt utan att få färg, strö i saffranet. Tillsätt vittvinet och låt det koka in under omrörning, häll därefter på den varma hummerfonden, ca 1 dl i taget underständig omrörning tills riset är färdigt ca 20 min.
Ta av riset från värmen och rör i parmesan, chorizosmöret, ärtor, paprikan, dragonen, smaka av med portvin, brandy, salt och peppar.
FISK & SKALDJUR
Grilla gambasen på båda sidor ca. 2 min. på varje sida
Grilla hälleflundra (båda sidor) ca 1.5 minuter till 40–gradig innetemp.
Grilla pilgrimsmusslorna på het värme i olivolja bara på ena sidan tills den fått fin färg.
Salta och peppra fisken och skaldjuren.
Fördela paellan på 4 tallrikar lägg på fisken och skaldjuren, strö på gourmetsalt, svartpeppar och garnera med körvel, dragon, gräslök och ringla lite olivolja över.
Smaklig måltid!
Johan Jureskog delar med sig av läckra och somriga rätter.
Rock-kocken
Alla program med Johan Jureskog