Enkla och inspirerande recept i vacker miljö

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-27

Systrarna Ulrika och Anna skriver kokböckerna de själva saknat

Systrarna Ulrika Jisland och Anna Jonassen saknade kokböcker som kombinerade enkla recept med trevliga, inspirerande miljöer.

Så de bestämde sig för att skriva själva. Nu kommer deras tredje gemensamma kokbok, ”Mat i blomstertid”.

Ulrika Jisland och Anna Jonassen.

Ulrika Jisland, 41, och Anna Jonassen, 37, var alltid de där tjejerna som vännerna ringde till när de ville ha nya recept, ”ni har ju så många”.

– Sen vi flyttat hemifrån blev vi såna som på varsitt håll klippte ut och sparade recept, säger Ulrika.

Men de tyckte att det saknades en kokbok som gav mer en själva recepten – de ville ha mer inspiration, känsla och vackra miljöer. Så under söndagspromenad bestämde de att själva göra den kokbok de ville ha. De skrev ihop ett förslag – enkla recept som funkar, i en inspirerande omgivning – och skickade ut till flera förlag.

– Till vår förvåning var det flera som hörde av sig och sa att det var en bra idé!

I den första boken, ”Med smak av salt och sommar” (2005), handlade det om sommar på Västkusten. Året därpå stod hösten i fokus med ”Mat som värmer”.

Nu handlar det alltså om vår, i ”Mat i blomstertid”.

– Själv tycker jag att maj månad är fantastisk här i Örgryte där jag bor, med blommande magnolia och körsbärsträd.

Så småningom kommer systrarna nog med ytterligare böcker, men nu ska de först ”samla lite nytt material i ladorna”.

Anna Andersson