Bästa nubbarna till påskmaten...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Nubbeexperten Göram Winbergh tipsar om sina favoriter.

Herrgårds Aquavit, 26, 191 kr, 50 cl, 40 %

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Nobel sak med fatig smak: Maximal mix – whiskyfyllig och sherryfrisk med återhållsamma kryddtoner. Som gjuten till det rökta eller gravade.

Passar till: Laxen

Tällbergs Festbrännvin, 292, 185 kr, 50 cl, 38 %

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Frisk och fruktig sötma med heta nypontoner, ett stråk ingefära och pomerans, pepprig avslutning. Kul kryddning som piggar upp lammet.

Passar till: Lammsteken

Lysholms Linie Aquavit, 59, 192 kr, 50 cl, 41,5 %

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Tuff norsk sjöbjörn: Rökig av grovsalt och tjära, förnämt avrundad med milda stråk av kummin och sherry. Höjdaren till påskens sill-inläggningar.

Passar till: Sillbordet

Östgöta Sädes Brännvin, 16, 185 kr, 50 cl, 40 %

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Elegant sötma – mjukt sädig med inslag av kornbröd, honung, russin och bröstsocker.

Bryter spännande till ägg, med en klick salt kaviar.

Passar till: Äggrätterna

... och testa gärna att krydda själv!

Spiskummin

En matsked frön krossas lätt och blandas med 35 cl rent brännvin. Låt dra i en vecka. Sila bort kryddorna. Späd ut efter behag med brännvin. Söta eventuellt med lite honung. Kombinera helst med andra torkade kryddor – anis, ingefära eller pomerans.

Citronmeliss

Fyll en glasburk till en tredjedel med blad. Fyll burken med brännvin och låt dra minst sex timmar. Sila bort bladen. Späd ut med mer brännvin. Söta gärna med lite socker eller honung. Du kan också stoppa örten direkt i buteljen och servera efter några timmar med bladen kvar i buteljen.

Basilika

Fyll en glasburk till en tredjedel med blad. Fyll burken med rent brännvin och låt dra minst ett dygn. Sila bort bladen och späd ut. Söta efter behag med lite honung och smaksätt med en skvätt sherry.